Якутський шаман на білому коні поїде в новий похід проти Путіна

Похід Габишева заплановано на березень 2021 року
Фото: Олексій Прянишников / Facebook
Якутський шаман Олександр Габишев, відомий своїми походами для проведення обряду "вигнання" президента РФ Володимира Путіна, знову зібрався до Москви.

Житель Якутії Олександр Габишев, який називає себе "шаманом-воїном", планує новий похід на Москву проти російського президента Володимира Путіна. Про це він заявив в аудіозверненні, яке опублікував 9 січня YouTube-канал "Новости регионов".

Похід заплановано на березень 2021 року. Габишев вирушить із Якутська. Основний загін добровольців приєднається до нього в Іркутську. Шаман планує пересуватися на білому коні, його прихильники – автомобілями.

Габишев відомий тим, що в березні 2019 року пішки вирушив до Москви для проведення обряду "вигнання" Путіна. Габишев вважає його породженням темних сил, із яким під силу впоратися тільки шаману. Жителя Якутії затримали у вересні на кордоні Бурятії та Іркутської області і повернули до Якутська.

Проти шамана порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму, з нього взяли підписку про невиїзд. Психолого-психіатрична експертиза на замовлення слідства визнала Габишева неосудним.

У грудні 2019-го Габишев відновив похід на Москву, його майже відразу знову затримали. На березень 2020 року шаман планував третій похід, але потім відклав його через пандемію коронавірусу.

Габишева кілька разів поміщали в психіатричну лікарню, востаннє – на початку травня минулого року.

У червні російський правозахисний центр "Меморіал" визнав Габишева політичним в'язнем. 22 липня його випустили з лікарні.