Японія незадоволена планами Росії розмістити дивізію на спірних Курильських островах

Японія виступає проти зміцнення військової присутності Росії на спірних островах
Фото: EPA

Міністерство закордонних справ Японії надіслало ноту протесту до російського МЗС після того, як міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив про розміщення дивізії на Курильських островах, які Японія вважає своїми північними територіями.

МЗС Японії надіслало ноту протесту Росії через плани міністерства оборони РФ розмістити дивізію на Курильських островах до кінця цього року. Про це повідомив генеральний секретар японського уряду Йосіхіде Суга, передає Reuters.

Як заявив Суга, якщо таке розміщення приведе до зміцнення військової присутності Росії на островах, це буде несумісним з позицією Японії. При цьому він підкреслив, що острови – це "безсумнівно японська територія".

Така заява прозвучала після того як вчора, 22 лютого, міністр оборони Росії Сергій Шойгу розповів про плани розмістити на Курильських островах дивізію у 2017 році. Ще три дивізії, за його словами, будуть скеровані на захід і південний захід Росії.

У листопаді 2016 року Росія розмістила на островах Ітуруп і Кунашир ракетні комплекси "Бастіон" та "Бал". Тоді Японія так само висловила свій протест, а прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе вкотре заявив, що південні Курильські острови – японська територія.

Приналежність чотирьох південних островів Курильської гряди Японія оскаржує з моменту закінчення Другої світової війни, коли вони перейшли СРСР, і називає їх своїми північними територіями. Через цей спір між Росією та Японією досі не підписано післявоєнний мирний договір.