Ярош: Чи бачу я розвал Росії? Безперечно. Мені здається, це справа одного покоління

Ярош: Путін заклав підвалини для прискорення розвалу імперії
Фото: EPA

Колишній лідер "Правого сектору", командувач "Української добровольчої армії", радник головнокомандувача Збройних сил України Дмитро Ярош вважає, що на Російську Федерацію в майбутньому чекає розпад. Таку думку він висловив у інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Алесі Бацман, яке вийде сьогодні ввечері.

Бацман запитала, про що він поговорив із президентом РФ Володимиром Путіним, якби в них відбулася зустріч. Ярош сказав, що ніколи не думав про це, але, наприклад, міг би поговорити про ймовірний розпад РФ.

"[Чи бачу я розвал Росії?] Бачу, безумовно. [Коли?] Важко сказати. Але не думаю, що це в дуже далекій перспективі. Мені здається, це справа одного покоління. Наприклад, у 1989 році я і подумати не міг, що 1991 року Радянський Союз розвалиться. Тобто це все може відбутися в будь-який момент", – вважає Ярош.

Він назвав Путіна "російським квазіімператором" і висловив думку, що той зробив собі ведмежу послугу, розпочавши бойові дії на сході України та анексувавши Крим.

"Він заклав підвалини для прискорення розвалу імперії. І це дуже важливо. Зрештою, усе закінчиться тим, що Кавказ стане якоюсь Кавказькою Конфедерацією, Татарстан і Башкортостан – Татарською і таке інше. Тобто вони розлетяться на друзки. Ми вже бачимо, що Китай практично володіє Далеким Сходом і Сибіром, вирізає тайгу і вивозить до себе... Йому краще займатися тими проблемами. Але це не та людина. У нього головне завдання – імперське месіанство, відродження імперії", – сказав колишній лідер "Правого сектору".

Він вважає, що спровокувати розвал РФ можуть різні події, зокрема смерть президента чи активність мусульманського населення.

"У РФ смерть царя – це завжди потрясіння і смута. Тому вона вмить може розпастись... Ми бачимо, який у [глави Чечні Рамзана] Кадирова вплив на Північному Кавказі. Мусульманський фактор росте у світі. Це міна сповільненої дії, яка в будь-який момент може вибухнути й імперії прийде кінець", – переконаний Ярош.

Інтерв'ю з Ярошем вийде сьогодні на YouTube-каналі "Алеся Бацман". Трансляція розпочнеться о 18.00

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Одразу після анексії Криму Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри факти й докази, які надає Україна.