Венедиктов спрогнозував розвал Росії в разі втручання держави у вивчення історії

Венедиктов: Коли держава втручається у вивчення історії, нічого доброго для держави не відбудеться
Фото: ЕРА
Через поводження з історією Росія може розвалитися так само, як це сталося з Радянським Союзом. Таку думку 8 травня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив її головний редактор Олексій Венедиктов.

"Я завжди вважав, що коли держава втручається у вивчення історії, нічого доброго для держави (не для історії) не відбудеться. Закінчиться все крахом для цієї держави. [...] Однією з причин такого швидкого розвалу Радянського Союзу, на мою думку, було викладання історії у школі і потім у громадському просторі – я маю на увазі книги з історії, засновані на марксизмі-ленінізмі і на приховуванні та спотворенні частини фактів", – сказав він.

Головред "Эха Москвы" вважає, що "саме тому населення так байдуже сприйняло розпад" Радянського Союзу.

"Із дуже простої причини: воно розуміло – фальшак. Воно розуміло, що все, що розповідає наша держава, багато в чому має відтінок фальшаку. Навіщо ж боротися за фальшак? І ніхто не вийшов на площу розвалу. Ніхто не захистив Компартії. Де були всі ці люди? Це зараз усі такі розумні. Так ось я пророкую, що це можливо, якщо Російська держава стане знову на той самий шлях", – пояснив Венедиктов.

Контекст:

У РФ, зокрема, стверджують, що СРСР "ніколи не був союзником гітлерівської Німеччини", хоча 23 серпня 1939 року СРСР та Німеччина вирішили розділити сфери впливу у Східній Європі і підписали договір про ненапад, відомий як пакт Молотова – Ріббентропа, за прізвищами міністрів закордонних справ СРСР та Німеччини, які поставили під ним підписи.

Друга світова війна почалася у вересні 1939 року, водночас у російській історіографії згадують Велику Вітчизняну війну – із 22 червня 1941 року до 9 травня 1945 року. Закінчилася Друга світова війна 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії.

Радянський Союз розпався у грудні 1991 року. 8 грудня глави Білорусі, Росії та України зібралися в Біловезькій пущі, констатували, що СРСР припиняє своє існування, і підписали угоду про створення Союзу незалежних держав. Унаслідок розпаду СРСР було утворено 15 незалежних держав.