"Є спосіб це виправити". У Білому домі назвали надзвичайно небезпечною риторикою погрози Путіна НАТО

Карін Жан П'єр про погрози Путіна: Це той тип пропаганди, який ми чуємо від Росії протягом усієї цієї війни
Фото: ЕРА

Погрози нелегітимного президента РФ Володимира Путіна стосовно того, що дозвіл на застосування Україною західних ракет для ударів углиб Росії означатиме "пряму участь" НАТО у війні – надзвичайно небезпечна, але не нова для нього риторика. Про це спікерка Білого дому Карін Жан-П'єр заявила під час брифінгу 13 вересня, її цитує сайт Білого дому.

"Його коментарі щодо НАТО і США, зокрема, – послухайте, така риторика, безумовно, небезпечна, але вона не нова. Вона не нова для Росії, – зазначила Жан-П'єр. – Це той тип пропаганди, який ми чуємо від Росії протягом усієї цієї війни".

Вона наголосила, що Путін почав війну і він може закінчити її, вивівши свої війська з України.

"Ми бачили це протягом усієї війни: небезпечні коментарі, небезпечну риторику. Це не новина. І є спосіб це виправити. Росія має припинити свою війну", – додала Жан-П'єр.

Також вона сказала, що позиція США щодо надання Україні дозволу на удари західними далекобійними ракетами по РФ не змінилася.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, де базуються військові літаки, які країна-агресор РФ застосовує для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня. Він наголошував, що поки партнери відкладають далекобійні удари по РФ, окупанти відводять військові цілі вглиб країни.

ЗМІ писали, що США можуть дозволити Україні бити по РФ ракетами, але не ATACMS, а британськими і французькими Storm Shadow / SCALP EG. Це питання обговорювали на зустрічі 13 вересня президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер, але за підсумками зустрічі жодних оголошень про дозвіл не зробили.

Путін 12 вересня заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "безпосередньо" вступає у війну. За даними Bloomberg, у США і Європі вважають, що він у відповідь на дозвіл Україні бити вглиб РФ може вдатися до диверсій проти держав – членів НАТО.