"Є такі країни, як РФ, які шукають свою війну". Кулеба відреагував на слова Байдена про небажання США починати холодну війну

Байден під час виступу на 76-й сесії Генасамблеї ООН заявив, що США не прагнуть до розділеного світу
Фото: EPA
Незалежно від намірів Сполучених Штатів є інші країни, які можуть розв'язати "холодну" чи "гарячу" війни. Про це 21 вересня у Нью-Йорку заявив журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, відеозапис його коментаря опублікували у Telegram телеканала "Дом".

Президент США Джо Байден під час виступу на 76-й сесії Генасамблеї ООН заявив, що США "не прагнуть до холодної війни або до розділеного світу". За його словами, Вашингтон і надалі підтримуватиме союзників у протистоянні економічному тиску, дезінформації та "спробам сильніших країн насильно змінити території слабших".

"Небажання розв'язувати чергову холодну війну – це дуже похвально для США, але, на жаль, є такі держави, у тому числі і Росія, які шукають свою війну, – відреагував на слова Байдена Кулеба.  Питання не у тому, що США не будуть робити ініціативно, а у тому, щоб інші не розв'язували "холодні" та "гарячі" війни".

Контекст:

Заява Байдена прозвучала на тлі напружених відносин із Росією та Китаєм. Так, у російсько-американських відносинах розгорілася криза після інтерв'ю Байдена, в якому він назвав президента РФ Володимира Путіна вбивцею і заявив, що той заплатить за втручання в американські вибори у 2020 році.

Байден і Путін провели 16 червня у Женеві першу зустріч із моменту вступу Байдена на посаду президента. За підсумками переговорів Байден заявив, що Росія не може диктувати, що має відбуватися в світі. Тоді ж він припустив, що Путін не прагне до холодної війни зі Штатами.

Відносини США з Китаєм в адміністрації Байдена вважають "головним геополітичним випробуванням XXI століття". На своїй першій на посаді президента пресконференції Байден заявив, що американська влада разом із союзниками хочуть змусити Китай керуватися міжнародними правилами у дотриманні прав людини.

Сесію Генеральної Асамблеї ООН у 2021 році відкрили 14 вересня, йдеться на сайті Асамблеї. Загальні дебати ГА ООН відбуватимуться з 21-го до 27 вересня.