"Є запит на правосуддя". Мамедов прокоментував міжнародне розслідування подій у Венесуелі

МКС розслідує події у Венесуелі 2017 року
Фото: ЕРА
Міжнародний кримінальний суд уже ухвалював рішення про події в Україні, і якщо йдеться про ймовірні злочини у Венесуелі, МКС їх має розслідувати. Таку думку 4 листопада у Twitter висловив колишній заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов, який раніше займався позицією України у МКС.

Сьогодні стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування за позовом про ймовірні злочини проти людяності у Венесуелі у 2017 році. Тоді внаслідок антиурядових акцій протесту загинули сотні людей.

"В Україні теж є запит на правосуддя. Міжнародний кримінальний суд у грудні 2020 року вже визнав, що на окупованих територіях Криму та Донбасу вчиняються воєнні злочини та злочини проти людяності. І якщо підписання меморандуму допоможе відкрити повноцінне розслідування, то треба це робити негайно",  написав Мамедов.

Протести у Венесуелі розпочалися після того, як у березні 2017 року Верховний суд позбавив парламент країни законодавчих повноважень, узявши на невизначений строк його обов'язки на себе. У червні 2017 року урядові війська у Венесуелі відкрили вогонь по протестувальниках, які намагалися прорватися на авіабазу у східній частині Каракасу. Того самого місяця група озброєних людей напала на будівлю парламенту цієї країни, а колишній пілот міністра внутрішніх справ Венесуели захопив гелікоптер і атакував будівлю Верховного суду.

Контекст:

Навесні 2014 року після незаконного референдуму Росія окупувала Крим. Після окупації півострова РФ розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

Україна не ратифікувала Римського статуту, проте у 2015 році Україна повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних із моменту початку агресії РФ.

МКС почав попереднє вивчення ситуації в Україні у квітні 2014 року. У 2016 році опублікували попередній звіт канцелярії Міжнародного кримінального суду у справі "Ситуація в Україні". У документі вказували, що "ситуація на території Криму й Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною та Російською Федерацією". Після оприлюднення звіту РФ заявила про бажання залишити Римський статут.

Наприкінці 2020 року МКС дійшов висновку, що дії, які є воєнними злочинами і злочинами проти людяності, "було здійснено в контексті ситуації в Україні", і вирішив, що підстави для розслідування є, повідомила тодішня прокурорка МКС Фату Бенсуда.

У квітні 2021 року тодішній заступник генпрокурора України Мамедов говорив, що Україна надіслала до МКС 19 повідомлень, пов'язаних із російською агресією.