ЄС експортував понад 1 млрд доз вакцини проти COVID-19, мета – до 2022 року зробити щеплення 70% населення світу – голова Єврокомісії

Вакцини проти COVID-19, вироблені у ЄС, передали в більше ніж 150 країн на всіх континентах, зазначила фон дер Ляєн
Фото: EPA
За останні 10 місяців Європейський союз експортував понад 1 млрд доз вакцини проти COVID-19 по всьому світу, найближчими місяцями ЄС передасть ще не менше ніж 500 млн доз препарату найуразливішим країнам. Про це 18 жовтня на брифінгу в Брюсселі повідомила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, текст її промови опубліковано на сайті Єврокомісії.

"Разом із президентом [США Джо] Байденом ми прагнемо до наступного року сягнути 70% глобальної вакцинації. Для цього нам допоможе порядок денний ЄС і США щодо подолання глобальної пандемії. Європейський союз робить свій внесок", – сказала фон дер Ляєн.

За її словами, вакцини проти COVID-19, вироблені у ЄС, передали в більше ніж 150 країн на всіх континентах – "від Японії до Туреччини, від Великобританії до Нової Зеландії, від Південної Африки до Бразилії".

"Очевидно, що Європейський союз є найбільшим експортером вакцин проти COVID-19. Ми завжди справедливо ділилися своїми вакцинами з рештою світу. Ми експортували стільки, скільки доправили громадянам ЄС. Дійсно, щонайменше кожну другу вакцину, вироблену у Європі, експортують", – зазначила фон дер Ляєн.

Водночас вона підкреслила, що станом на 18 жовтня більше ніж 75% дорослого населення країн ЄС повністю вакциновано проти COVID-19.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Масова вакцинація проти коронавірусної інфекції у світі стартувала наприкінці 2020 року. Станом на 18 жовтня у світі зробили 6,71 млрд щеплень проти коронавірусу, повідомило агентство Bloomberg. Цього б вистачило для повної вакцинації 43,7% населення світу.

У ВООЗ заявляли 10 жовтня, що в боротьбі з пандемією COVID-19 пройдено приблизно 60% "маршруту".

ВООЗ і ООН 7 жовтня оприлюднили Стратегію щодо забезпечення глобальної вакцинації проти COVID-19 до середини 2022 року. Мета плану – вакцинація 40% населення світу проти COVID-19 до кінця цього і 70% до середини 2022 року.