ЄС хоче зберігати газ у підземних сховищах України, щоб запобігти енергетичній кризі – Bloomberg

У Європі розглядають можливість зберігати запаси газу в Україні, пишуть ЗМІ
Фото: utg.ua
У Європейському союзі розглядають можливість зберігання газу у Більче-Волицько-Угерському підземному сховищі та інших газових сховищах в Україні. Про це пише Bloomberg 12 червня.

Майданчики в ЄС уже наближаються до повного завантаження, зараз їх заповнено на понад 70%. Тому зберігання газу в Україні може запобігти надлишку найближчими місяцями, а також стане важливою частиною зусиль щодо гарантування безпеки енергопостачання та протидії президенту країни-агресора РФ Володимирові Путіну, ідеться в публікації.

Більче-Волицько-Угерське сховище може зберігати вчетверо більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і його легко під'єднати до мереж блоку завдяки багаторічній ролі України як транзитного маршруту з Росії.

Німецька енергетична компанія RWE AG, яка раніше користувалася українськими сховищами, вважає, що їх використання допоможе збалансувати попит і пропозицію протягом другої половини літа 2023 року, оскільки вони пов'язані з газовими ринками ЄС.

Швейцарський трейдер Axpo зберігав запаси газу в Україні до війни і готовий зробити це знову, але він стежить за розвитком подій і зазначає, що головне значення матимуть державні гарантії.

Зазначено, що ця ініціатива є частиною зусиль із запобігання паніці на енергетичному ринку, яка призвела до рекордних цін і державного втручання торік.

Зберігання газу для Європи не лише принесло б необхідний Україні у воєнний час дохід, а й зміцнило б зв'язки із Заходом і стало б "знаком зневаги на адресу Росії", яка намагалася використовувати енергетику як зброю, ідеться у статті.

Газосховища України, розташовані на глибині 2 км під землею, становлять понад 30 млрд м&³3;. Оператор "Укртрансгаз" надає для оренди третину цих площ, що еквівалентно приблизно 10% попиту ЄС у четвертому кварталі минулого року, пише Bloomberg.

Зберігання газу під час воєнних дій в Україні може здатися дивною ідеєю, пише агентство. Однак прибічники вказують на те, що об'єкти розташовані досить далеко від лінії фронту.

Контекст:

До системи 12 підземних сховищ "Укртрансгазу" загальною проєктною ємністю 31 млрд м&³3;, входять Більче-Волицько-Угерське ПСГ (17,05 млрд м&³3;), Угерське (1,9 млрд м&³3;), Дашавське (2,15 млрд м&³3;), Опарське (1,92 млрд м&³3;), Богородчанське (2,3 млрд м&³3;), Червонопартизанське (1,5 млрд м&³3;), Солохівське (1,3 млрд м&³3;), Олишівське (0,31 млрд м&³3;), Пролетарське (1 млрд м&³3;), Кегичівське (0,7 млрд м&³3;), Краснопопівське (0,42 млрд м&³3;) і Вергунське (0,4 млрд м&³3;, розташоване на тимчасово окупованій території).

17 квітня 2023 року голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов повідомив, що оператор підземних газових сховищ України "Укртрансгаз" розпочав сезон закачування газу в межах підготовки до опалювального сезону 2023/2024.