ЄС на рік продовжив санкції проти РФ за агресію проти України

Санкції ЄС продовжено до 24 лютого 2024 року
Фото: depositphotos.com

Євросоюз продовжив дію санкцій щодо Росії через війну в Україні ще на рік. Відповідну постанову 21 лютого опублікував Офіційний журнал ЄС.

Санкції продовжено до 24 лютого 2024 року. Рішення набуде чинності наступного дня після його публікації у журналі ЄС.

"Союз залишається непохитним у своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і відданий повній реалізації політики невизнання щодо незаконної анексії Росії. Союз не визнає і далі засуджує незаконну анексію українських територій Російською Федерацією як порушення міжнародного права", – ідеться у документі.

Рішення стосується санкцій, які ЄС увів проти Росії 23 лютого 2022 року у відповідь на визнання незаконних збройних формувань "ЛДНР". 6 жовтня, після окупації частини Донецької, Херсонської, Луганської і Запорізької областей, обмеження розширили. 

Контекст:

ЄС уперше ввів санкції проти Росії у відповідь на агресію щодо України 2014 року. У 2022 році, після повномасштабного вторгнення російських військ, обмеження суттєво розширили.

Наразі, як повідомила Рада ЄС, під санкціями перебуває 171 юридична і 1386 фізичних осіб, серед них президент Росії Володимир Путін і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Обмеження стосуються фінансового й оборонного секторів Росії, компаній авіаційної, суднобудівної й машинобудівної галузей, збройних сил і воєнізованих формувань, політичних партій та ЗМІ, які поширюють прокремлівську й антиукраїнську пропаганду.

Загалом 2022 року ЄС увів дев'ять пакетів санкцій проти Росії, зараз обговорюють 10-й.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ наклали понад 11,3 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, майже 14 тис. Росія найпідсанкційніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.