"ЄС має реагувати на агресивну поведінку Росії". Глава МЗС Данії готовий ініціювати введення нових санкцій проти Росії

Самуельсен: Обстріл і викрадення суден в Азовському морі були абсолютно неприйнятним актом
Фото: EPA

31 січня під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Бухаресті міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен планує порушити питання про запровадження санкцій проти Росії, якщо російська сторона не звільнить українських моряків.

Данія засуджує захоплення українських моряків у районі Керченської протоки російськими силовиками. Про це 29 січня в Маріуполі заявив міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен, повідомляє прес-служба відомства.

31 січня під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Бухаресті (Румунія) Самуельсен планує порушити питання про введення санкцій проти Росії, якщо українських моряків не звільнять.

"Обстріл і викрадення суден в Азовському морі були абсолютно неприйнятним актом. Той факт, що Росія, як і раніше, тримає в заручниках 24 невинних моряків, свідчить тільки про цілковите презирство до міжнародних правил... ЄС має реагувати на агресивну поведінку Росії. Якщо РФ не хоче звільняти моряків, я візьму на себе ініціативу щодо запровадження нових санкцій", – сказав він.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає їх негайного звільнення.

Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ.

Президент України Петро Порошенко заявляв, що Київ веде активну роботу з формування "азовського" пакета санкцій щодо Росії за агресію в районі Керченської протоки.

24 січня агентство Reuters із посиланням на джерела в дипломатичних колах повідомило, що в лютому в ЄС обговорять можливість запровадження санкцій проти РФ у зв'язку із ситуацією в районі Криму.