ЄС розкритикував новий уряд Афганістану, створений талібами

7 вересня "Талібан" оголосив склад нового уряду Афганістану, усі його члени – таліби
Фото: EPA
Європейський союз розкритикував склад тимчасового уряду талібів у Афганістані через відсутність у ньому різних релігійних груп і жінок. Про це 8 вересня сказав прессекретар ЄС із закордонних справ і політики безпеки Петер Стано, зазначає Reuters.

За його словами, "це не схоже на всеохопне і представницьке формування з погляду багатого етнічного та релігійного розмаїття Афганістану, яке ми сподівалися побачити і яке Талібан обіцяв".

Він також висловив побоювання щодо тимчасового уряду талібів, у який входять люди, на яких поширюються санкції Організації Об'єднаних Націй і яких розшукують Сполучені Штати.

Віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович, зі свого боку, заявив, що фінансова підтримка нового уряду залежить від дотримання талібами основних свобод громадян.

За його словами, у ЄС "дуже уважно дивляться, як новий уряд поводиться, перш ніж розпочинати справу".

Контекст:

До 15 серпня 2021 року рух "Талібан", із яким США 2020 року підписали мирну угоду, узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Ашраф Гані цього ж дня втік за кордон.

17 серпня представники "Талібану" дали першу пресконференцію після приходу до влади, на якій, зокрема, підтвердили загальну амністію для афганських чиновників.

6 вересня таліби оголосили про захоплення останньої не підконтрольної їм провінції Панджшер і припинення війни в Афганістані.

7 вересня "Талібан" оголосив склад нового уряду Афганістану, усі його члени – таліби. Також у новому уряді немає жодної жінки.