ЄС відмовився перепід'єднувати до SWIFT "Россельхозбанк". Він пов'язаний із "зерновою угодою"

"Россельхозбанк" від'єднали від SWIFT із 14 червня 2022 року
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)
ЄС не планує перепід'єднувати "Российский сельскохозяйственный банк" до міжнародної системи передавання фінансових повідомлень SWIFT.

Про це 22 травня в коментарі "Известиям" повідомив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

Він зазначив, що від'єднання російських банків від SWIFT – це частина санкцій, введених ЄС у відповідь на війну, яку РФ почала проти України.

За словами Стано, обмеження буде пом'якшено або зовсім знято лише після її завершення.

"Россельхозбанк" разом зі "Сбербанком" і "Московским кредитным банком" від'єднали від SWIFT із 14 червня 2022 року.

Система SWIFT дає змогу банкам здійснювати перекази один одному в автоматичному режимі. До SWIFT під'єднано понад 11 тис. установ у 200 країнах.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна із трьох портів. Україна підписала документ із Туреччиною й ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло з порту Одеси вранці 1 серпня. Також у "зерновому коридорі" брали участь порти Чорноморська й Південного. Завдяки чорноморській "зерновій ініціативі" знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало від голоду понад 100 млн людей, заявили в ООН у жовтні.

РФ погрожувала, що "зернова угода" "припинить своє існування", якщо до 18 травня 2023 року Москва не дістане гарантій виконання її вимог, зокрема під'єднання "Россельхозбанк" до SWIFT, і була проти "розширення або нескінченного продовження" угоди.

Про те, що угоду про безпечний експорт українського продовольства через порти Чорного моря розблоковано й вона діятиме до 18 липня, віцепрем'єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив 17 травня. Президент Туреччини Реджеп Ердоган назвав це продовженням "зернової угоди", а також розповів, що РФ пообіцяла не блокувати виходу турецьких суден із портів Миколаєва й Ольвії.

У Мінінфраструктури України уточнили, що йдеться "виключно про судна, заблоковані в портах до 24 лютого 2022 року". На Миколаїв "зернова угода" не поширюється, додали у відомстві.