Незважаючи на продовження "зернової ініціативи", РФ блокує вхід суден у порт Південний – Мінінфраструктури України

За даними Мінінфраструктури, РФ блокує порт Південний із 29 квітня
Фото: wikipedia.org
Росія й далі блокує український морський порт Південний і після продовження угоди про "зернову ініціативу", заявило 21 травня у Facebook Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Робота "зернової ініціативи" поновилася, але Росія в СКЦ (спільному координаційному центрі. – "ГОРДОН") продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт Південний", – ідеться в повідомленні.

У Мінінфраструктури зазначили, що таке відбувається із 29 квітня.

"Так, 19 травня [...] в інспекції і реєстрації суден на порт Південний Росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин. 20 травня [...] всі заявлені на порт Південний [інспекції] Росія знову викреслила як із реєстраційного списку, так і з інспекційного плану. 21 травня заплановано лише чотири інспекції, але знову без суден на порт Південний", – пояснили у відомстві.

Українське міністерство називає дії країни-окупанта РФ "деструктивною політикою".

"Наразі в порту Південний понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, зокрема Африки та Азії, мають бути завантажені на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини", – ідеться в пості.

У Мінінфраструктури наголосили, що через брак флоту порт Південний зупинено.

"Фактично Росія не допускає його до участі в "зерновій ініціативі", що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином Росія знайшла новий шлях, як знизити ефективність "зернової угоди" і, відповідно, зменшити експорт на потреби світу. Адже порт Південний є найбільшим портом за пропускною спроможністю, і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів", – зазначили там.

Українське відомство заявило у зв'язку із цим, що "Росія вкотре демонструє, що для неї не існує ані норм міжнародного права, ані принципів".

"Країна-агресор не планує виконувати домовленості, під якими вона сама підписалася, і продовжує використовувати їжу як зброю в політиці шантажу. Сподіваємося, партнери по угоді знайдуть рішення. У протилежному випадку змушені констатувати, що "зернова ініціатива" не працює на умовах підписаної всіма сторонами угоди", – попередили в Мінінфраструктури.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна із трьох портів. Україна підписала документ із Туреччиною й ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло з порту Одеси вранці 1 серпня. Також у "зерновому коридорі" брали участь порти Чорноморська та Південного. Завдяки чорноморській "зерновій ініціативі" знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало від голоду понад 100 млн осіб, заявили в ООН у жовтні.

18 березня 2023 року в ООН підтвердили продовження "зернової угоди". Але у комюніке, опублікованому на сайті організації, не вказали, на який строк.

5 травня стало відомо, що переговори щодо "зернової ініціативи" зайшли у глухий кут після того, як Туреччина, Росія, Україна та ООН не дійшли згоди про допуск нових суден для транспортування українського зерна.

РФ погрожувала, що "зернова угода" "припинить своє існування, якщо до 18 травня РФ не дістане гарантій виконання її вимог, зокрема щодо аміаку (Москва домагається його експорту через трубопровід Тольятті – Одеса), і виступала проти "розширення або нескінченного продовження" угоди.

18 травня в Мінінфраструктури України повідомили, що "зерновий коридор", незважаючи на заяви про його розблокування, не працює і спільний центр у Стамбулі не інспектував судна ні 17-го, ні 18 травня. 19 травня РФ погодилася відновити інспекції суден, які в межах "зернової ініціативи" йдуть до Одеси та Чорноморська, розповіли у відомстві.