Єврокомісія виділить ще €100 млн для фермерів країн ЄС

Єврокомісія допоможе фермерам, які постраждали від припливу української сільгосппродукції
Фото: EPA

Європейська комісія розглядає додатковий пакет підтримки в розмірі €100 млн для фермерів із ЄС, які постраждали від припливу української сільгосппродукції. Про це 17 квітня на пресбрифінгу заявив представник ЄК, повідомило Euractiv.

Перший пакет у розмірі €56 млн для допомоги Польщі, Болгарії та Румунії погодив ЄС наприкінці березня. Його фінансують за допомогою програми субсидій для сільського господарства в розмірі 450 млн на рік.

"Зараз ми працюємо над другим пакетом заходів, у межах якого ми й далі підтримуватимемо ці країни, які постраждали від втручання України", – сказав представник Єврокомісії.

Він не повідомив подробиць суми, строків чи критеріїв розподілу. Щодо першого пакету він додав, що допомогу погодили "дуже швидко". Оголошення зробили на тлі того, що Угорщина й Польща ухвалили одностороннє рішення щодо заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України.

Контекст:

Після того як вивезення українського зерна було ускладнено через російську агресію, альтернативні шляхи експорту до Євросоюзу пролягають переважно територією Румунії та Польщі. Польські аграрії скаржаться, що це зерно осідає в Польщі і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові, пише Business Insider.

7 квітня Україна й Польща домовилися зупинити експорт зерна з України до Польщі. Угорщина 9 квітня заявила про посилення заходів щодо контролю за імпортом зерна, яке надходить з України, оскільки імпорт зерна та олійних культур з України зачіпає інтереси європейських фермерів.

16 квітня стало відомо, що Болгарія розглядає питання щодо заборони імпорту українського зерна. 17 квітня про припинення імпорту зерна з України оголосила Словаччина. 18 квітня – Румунія.

У Єврокомісії розкритикувала односторонні дії країн – членів союзу.