Єврокомісія заборонила експорт зерна з України до п'яти країн Євросоюзу до 5 червня

Україна не буде експортувати пшеницю, кукурудзу, ріпак та насіння соняшнику до Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини й Угорщини
Фото: EPA
Із 2 травня Європейська комісія ввела обмеження на експорт українського зерна до п'яти країн Європейського союзу – у Болгарію, Польщу, Румунію, Словаччину та Угорщину. Рішення опубліковано на сайті ЄК.

"Ці заходи необхідні з огляду на виняткові обставини в логістиці, з якими зіткнулося п'ять держав-членів", – ідеться у заяві ЄК.

Обмеження стосуються лише чотирьох сільськогосподарських продуктів пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшникового насіння. У відповідь ці п'ять країн мають скасувати свої односторонні обмеження, введені проти української аграрної продукції. Ембарго діятиме до 5 червня 2023 року, але за потреби може бути продовжено.

Водночас транзит для експорту в інші країни дозволено, ідеться в повідомленні комісії.

"Вирішуючи проблеми фермерів у сусідніх з Україною державах-членах [ЄС], ці заходи підтверджують чітку відданість ЄС підтримці України та збереженню її можливостей експортувати своє зерно, яке має вирішальне значення для забезпечення продовольством світу і зниження цін на продовольство перед обличчям величезних проблем унаслідок неспровокованої російської агресії", заявили у Єврокомісії.

В інші країни Європейського союзу імпорт з України всієї продукції, включно із пшеницею, кукурудзою, ріпаком та соняшником, триватиме без обмежень, повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Контекст:

21 квітня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини заявили про зростання імпорту сільськогосподарської продукції з України, який "викликає серйозні викривлення ринку та завдає шкоди сільськогосподарським виробникам ЄС, особливо в державах-членах, які межують з Україною або розташовані поруч із нею". Вони надіслали свої пропозиції Європейській комісії щодо вирішення проблеми імпорту української аграрної продукції з України. Зокрема, попросили Єврокомісію заборонити імпорт низки продуктів з України. Представники п'яти країн наголосили, що необхідно забезпечити збереження цих заходів після закінчення строку чинної постанови про скасування мит на товари з України, що відбудеться у червні.

28 квітня Єврокомісія досягла принципової угоди з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо імпорту української агропродукції до ЄС. Зокрема, ЄК запропонувала "виключні захисні заходи" для чотирьох видів агропродукції: пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшникового насіння. Водночас проводитимуть захисні розслідування щодо деяких інших продуктів з України, включно з олією.

Євросоюз також виділить пакет підтримки в розмірі €100 млн для постраждалих фермерів у п'яти країнах-членах. В обмін на це Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина скасують односторонні заходи щодо заборони імпорту української агропродукції.

28 квітня Міністерство закордонних справ України висловило протест Польщі та Європейському союзу. В українському МЗС вважають, що для негайного відновлення експорту українських аграрних товарів до окремих країн союзу є "всі правові підстави".