Європарламент офіційно засудив "мирний візит" Орбана в Росію

Європарламент офіційно засудив візит Орбана в Росію
Фото: EPA

Європейський парламент засудив візит прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в Москву, підтвердив свою підтримку України, а також засудив ракетний удар РФ по дитячій лікарні "Охматдит". Відповідну резолюцію Європарламент ухвалив 17 липня, повідомляють на офіційному сайті.

Документ ухвалили 495 голосами за. 137 європарламентарів проголосували проти, 47 – утрималися.

Резолюція містить першу офіційну позицію новообраного Європарламенту щодо війни Росії проти України, підтверджує незмінну підтримку євродепутатами незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Парламент засуджує варварський ракетний удар Росії по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві й нещодавній візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в Російську Федерацію, який не представляє ЄС, це є грубим порушенням договорів і спільної зовнішньої політики ЄС", – ідеться в повідомленні Європарламенту.

У тексті резолюції йдеться, що Угорщина має відповісти за дії Орбана.

"Враховуючи, що після "миротворчої місії" угорського прем’єр-міністра негайно відбулася атака на дитячу лікарню, резолюція також говорить, що це свідчить про "неактуальність" нібито мирних зусиль Орбана", – ідеться в повідомленні. 

Контекст:

2 липня, на другий день після початку головування країни в Раді ЄС, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан приїжджав у Київ, під час візиту він запропонував президенту України Володимирові Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

5 липня Орбан приїжджав у Москву й зустрічався з нелегітимним президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним. Він заявив, що Орбан прибув у Москву, зокрема, як голова Ради ЄС, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС. Президент Євроради Шарль Мішель наголошував, що Угорщина, попри тимчасове головування в Раді ЄС, не має мандата на взаємодію з РФ від імені ЄС.

6 липня Орбан відвідав Азербайджан на неформальному саміті глав країн так званої Організації тюркських держав. Це спричинило негативну реакцію представника ЄС у зв'язку з тим, що до цієї організації причетна невизнана світовою спільнотою "Турецька Республіка Північного Кіпру".

8 липня Орбан прибув у Китай і зустрівся там із главою КНР Сі Цзіньпіном, після чого заявив, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ та Україною".

12 липня Орбан повідомив у соцмережі Х про зустріч із колишнім президентом США Дональдом Трампом, який має намір брати участь у президентських виборах восени 2024 року, назвавши її "Місією миру 5.0". "Ми обговорили способи досягнення миру. Гарна новина дня: він вирішить цю проблему", – написав Орбан. Як саме Трамп має намір вирішувати "проблему" російського вторгнення в Україну, прем'єр Угорщини не вказав.

15 липня Politico написало, що лідери Євросоюзу обмірковують бойкот саміту із закордонних справ у Будапешті через порушення правил зовнішньої політики Орбаном.