Європарламент схвалив реформу законодавства щодо захисту авторського права

Європарламентарі стверджують, що спірну реформу спрямовано на захист права авторів на справедливу винагороду за їхню роботу
Фото: EPA

348 європарламентарів підтримали реформування законодавства у сфері захисту авторського права.

Європейський парламент у вівторок, 26 березня, на пленарному засіданні схвалив директиву про реформування європейського законодавства у сфері захисту авторського права в інтернеті, повідомляють на сайті Європейського парламенту.

На користь цього рішення висловилися 348 парламентаріїв, 274 депутати проголосували проти реформи, ще 36 осіб утрималися.

Ідеться про положення, які мають впорядкувати ситуацію з авторськими правами в інтернеті і роялті за оригінальні матеріали. Директива повинна забезпечити право на згадування імен творців музики, кіно і текстів та полегшення одержання правовласниками гарантованої винагороди за їхню працю.

Згідно з положеннями директиви, великі онлайн-майданчики будуть зобов'язані видаляти весь контент, розміщення якого порушує авторські права. Під дію законодавства не підпадають компанії, засновані менше ніж три роки тому, із доходом нижчим ніж €10 млн і кількістю щомісячних користувачів меншою ніж п'ять мільйонів осіб. За це в директиві відповідають ст. 11 і 13 (остання у підсумковій редакції стала статтею 17) – перша зобов'язує новинні агрегатори або соціальні мережі платити засобам масової інформації за повторне використання їхніх матеріалів навіть у вигляді фрагментів (окремі фрагменти статей, які пошуковик видає на запит. – "ГОРДОН"), друга покладає відповідальність за розміщену авторську інформацію на власників онлайн-майданчиків.

Директива торкнеться новинних агрегаторів, пошукових сервісів і онлайн-енциклопедій, великих комерційних онлайн-майданчиків, таких, як YouТube, Instagram і GitHub.

Член Європейської піратської партії Юлія Реда у своєму Twitter заявила, що день ухвалення директиви – "чорний день для свободи інтернету".

"Чорний день для свободи інтернету: Європарламент відштампував реформу авторського права, зокрема статті 13 і 11. Депутати відмовилися навіть розглядати поправки", – повідомила вона.

Усі країни – члени Євросоюзу мають затвердити ці зміни для себе – тільки тоді їх буде визнано такими, що набули чинності, і в держав буде два роки для інтеграції директиви у власний правовий простір.

Єврокомісія запропонувала реформувати законодавство у сфері захисту авторських прав ще у 2016 році. Метою реформ Брюссель називав адаптацію закону про авторське право до нової цифрової реальності, а також необхідність справедливої оплати праці авторів і правовласників. Із самого початку ініціатива Єврокомісії зіткнулася із запеклим опором – у Європі десятки тисяч противників нової реформи виходили на мітинги й демонстрації, протестували і власники великих онлайн-майданчиків, новинних агрегаторів та довідників.

17 лютого представники Єврокомісії, Ради Європи та Європарламенту узгодили основні положення реформи законодавства у сфері захисту авторського права.