Європарламент ухвалив резолюцію із закликом негайно надати Україні статус кандидата у члени ЄС

Резолюцію підтримало 529 депутатів Європарламенту
Фото: ЕРА
Європейський парламент 23 червня ухвалив резолюцію, в якій вимагав надати статус кандидата у члени ЄС Україні та Молдові негайно. Про це повідомив сайт Європарламенту.

Резолюцію ухвалили 529 голосами. 45 євродепутатів були проти, ще 14 утрималися.

"Парламент ухвалив резолюцію, яка закликає глав держав та урядів, які проводять саміт сьогодні і завтра, без зволікання надати статус кандидата у члени ЄС Україні та Республіці Молдова. Вони мають зробити те саме із Грузією, щойно її уряд виконає пріоритети, зазначені Європейською комісією", – ідеться у релізі.

Парламентарі також виступили із закликом до влади України, Молдови та Грузії. Країни мають "недвозначно продемонструвати політичну рішучість реалізувати європейські амбіції своїх народів", прискоривши реформи заради швидкого та ефективного виконання критеріїв для членства в ЄС, зазначено у релізі.

Також цією резолюцією Європарламент закликав розблокувати і "знову активізувати" процес євроінтеграції держав Західних Балкан.

Сьогодні у Брюсселі розпочався дводенний саміт ЄС, на якому розглянуть заявки України, Молдови та Грузії. Очікують, що остаточне рішення щодо надання статусу кандидата у члени ЄС ухвалять до кінця дня.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Згодом відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, де було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові. Водночас для початку подальших перемовин щодо вступу до ЄС Україні потрібно буде виконати низку умов. Зокрема, ідеться про судову реформу, кроки для боротьби з корупцією, відмиванням грошей та інші заходи.

За даними ЗМІ, сьогодні є повний консенсус 27 лідерів країн ЄС про те, що Україна отримає статус кандидата.

Україна має намір виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання їй статусу кандидата у члени ЄС до кінця 2022 року.