Євросоюз може розширити санкції за підрив суверенітету та цілісності України – ЗМІ

Процедуру розширення санкцій у ЄС можуть розпочати 28 вересня
Фото: depositphotos.com

Комітет постійних представників країн Євросоюзу у Брюсселі готовий почати процедуру щодо внесення у санкційний список нових фізичних і юридичних осіб, причетних до підриву суверенітету та територіальної цілісності України, пише "Інтерфакс-Україна".

Комітет постійних представників країн Євросоюзу у Брюсселі може 28 вересня погодити розширення санкційного списку осіб і організацій, причетних до підриву суверенітету та територіальної цілісності України. Про це агентству "Інтерфакс" розповіли джерела в інститутах ЄС.

Співрозмовники "Інтерфакс-Україна" в Європейській раді підтвердили цю інформацію.

"Комітет постійних представників готовий дати зелене світло початку письмової процедури з тим, щоб схвалити рішення кількома днями пізніше", – повідомили агентству в Єврораді.

Проти кого саме можуть ввести санкції, співрозмовники двох агентств не уточнювали, але редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк писав 24 вересня, що країни ЄС готуються ухвалити найближчими тижнями санкційний пакет за Керченський міст і кібератаку на Бундестаг. Раніше ці обмежувальні заходи блокував Кіпр.

Євросоюз 30 липня 2018 року ввів санкції проти російських компаній, які брали участь у будівництві Керченського мосту. 

ЄС ухвалив кілька санкційних пакетів проти Росії за посягання на територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України (обмежувальні заходи почали запроваджувати 2014 року). Серед них – індивідуальні санкції проти окремих осіб і суб'єктів господарської діяльності, заборона на економічні відносини із Кримом і Севастополем (діє до 23 червня 2021 року), а також обмежувальні заходи щодо окремих секторів російської економіки (діють до 31 січня 2021-го).

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Міст через Керченську протоку почали будувати після анексії українського Криму. Його відкрили у травні 2018 року, він з'єднує окупований півострів і Краснодарський край Росії. Українська влада назвала міст загрозою національній безпеці. 30 червня 2020 року Росія запустила через Кримський міст вантажні поїзди.