Євросоюз заблокував €22 млрд для Угорщини доти, доки країна не проведе демократичних реформ – ЗМІ

ЄС протягом тривалого часу критикує стан угорської демократії
Фото: ЕРА
Угорщина втратить €22 млрд фінансування Євросоюзу за невиконання вимог щодо судової реформи, дотримання гендерних свобод і прав біженців. Про це 22 грудня повідомило Reuters.

За даними агентства, названа сума – це так звані кошти згуртування ЄС, які Угорщина має отримати з довгострокового бюджету ЄС у період із 2021-го до 2027 року. Ці гроші призначено для вирівнювання рівня життя між найбагатшими й найбіднішими членами 27 країн союзу.

Рішення утримати фінансування європейські чиновники ухвалили через те, що Будапешт не виконав набору із 17 умов, пов'язаних із судовою системою й дотриманням Хартії основних прав ЄС. Крім того, у Брюсселі вважають, що в Угорщині утискають права ЛГБТ+ спільноти і права біженців. Фінансування "не може бути виплачено доти, доки Угорщина не відновить їхнього дотримання", ідеться в повідомленні.

Уряд Угорщини вже заявляв, що закон про обмеження освіти з гендерних питань і сексуальної ідентичності, який діє у країні, спрямований на захист дітей. Reuters зазначає, що Будапешт і ЄС уже давно розходяться в думках щодо верховенства закону, корупції та сексуальних стосунків.

€22 млрд призначали на програми для дітей, модернізацію залізничного транспорту, доступ до широкосмугового зв'язку й допомогу регіонам, які постраждали через закриття вугільних електростанцій, додає агентство.

Контекст:

ЄС протягом тривалого часу критикує стан угорської демократії.

2013 року євродепутати ухвалили так званий звіт Тавареша (його назвали на честь депутата Європарламенту від Португалії Руї Тавареша), у якому йшлося про ризики для незалежності судової системи Угорщини, свободи ЗМІ, виборчої системи, свободи віросповідання і прав меншин.

2018 року Європарламент затвердив резолюцію із закликом до Ради Європейського союзу застосувати проти Угорщини ст. 7 Договору про Євросоюз, який передбачає обмеження члена союзу в деяких правах, зокрема права голосу в Раді ЄС.

Крім того, влада Угорщини протягом останніх років активно обмежує права представників ЛГБТ і трансгендерів. Навесні 2020 року парламент країни ухвалив закон, який забороняє трансгендерам змінювати стать, пише The Guardian. У грудні 2020 року парламент Угорщини вніс поправку до конституції, згідно з якою матір'ю може бути тільки жінка, батьком – лише чоловік, а в червні 2021-го в країні ухвалили закон про заборону "гей-пропаганди" у школах.

Як зазначає Reuters, у ЄС також незадоволені поведінкою Орбана, який підтримує тісні зв'язки із президентом РФ Володимиром Путіним і "загрожує позбавити ЄС єдності, необхідної для запровадження і збереження санкцій проти Росії за ведення війни проти України".