Євросоюз закликав Венесуелу провести нові президентські вибори

На виборах президента Венесуели 20 травня переміг Ніколас Мадуро, який керує країною із 2013 року
Фото: EPA

У Євросоюзі глибоко занепокоєні гуманітарними потребами населення Венесуели, зокрема багатьох громадян Європи, які проживають у країні.

У Венесуелі мають відбутися нові президентські вибори відповідно до демократичних стандартів та конституційного порядку. Про це йдеться в заяві Європейської ради ЄС, опублікованій 28 травня на сайті відомства.

У ЄС наголосили, що результатам проведених 20 травня виборів у країні "не довіряють, оскільки виборчий процес не забезпечив необхідних гарантій проведення загальних і демократичних виборів".

У заяві йдеться, що нові вибори президента Венесуели мають пройти відповідно до міжнародно визнаних демократичних стандартів та конституційного порядку Венесуели. Також у відомстві пообіцяли ввести санкції проти осіб, які "шкодять венесуельському населенню".

"ЄС глибоко занепокоєний нагальними гуманітарними потребами населення, зокрема багатьох громадян Європи, які проживають у країні. Погіршення кризи спричиняє масову міграцію, яка створює проблеми для громад, що приймають, та регіональної стабільності. ЄС закликає уряд Венесуели вжити негайних заходів для пом'якшення наслідків кризи", – ідеться в заяві.

20 травня у Венесуелі пройшли президентські вибори. За даними ЦВК, за чинного президента країни Ніколаса Мадуро проголосувало 68% виборців, за його найближчого суперника, лідера партії "Прогресивний авангард" Анрі Фалькона, – утричі менше. Опозиція заявила, що під час голосування зафіксували численні порушення.

За два дні до виборів, 18 травня, у США заявили, що Мадуро причетний до наркоторгівлі.

Мадуро керує країною із квітня 2013 року. У 2017 році у Венесуелі пройшли десятки масових антиурядових акцій протесту, під час яких загинуло понад 100 осіб.