ЮНЕСКО виключила Ліверпуль зі списку об'єктів всесвітньої спадщини. Це третій такий випадок в історії

Історичний центр Ліверпуля і доки були у списку всесвітньої спадщини
Фото: depositphotos.com
Англійське місто Ліверпуль виключили зі списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Рішення ухвалили на 44-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, повідомляють на сайті ЮНЕСКО.

"Комітет вирішив виключити об'єкт "Ліверпуль – морське торговельне місто" (Великобританія) зі списку всесвітньої спадщини через незворотну втрату атрибутів, які надають видатну універсальну цінність об'єкту", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що Ліверпуль 2004 року занесли до списку всесвітньої спадщини, а 2012 року – до списку спадщини, яка опинилася під загрозою. Історичний центр Ліверпуля і доки були занесені до списку як свідчення розвитку одного з найбільших торговельних центрів світу у XVIII-XIX століттях.

Однак масштабне будівництво проєкту Liverpool Waters у центрі міста і поруч з ним "завдає шкоди автентичності та цілісності об'єкта", вважають у комітеті.

Проєкт Liverpool Waters передбачає повну трансформацію північних доків міста, "створення екологічно чистої, високоякісної, багатоцільової набережної світового класу і повернення життя в історичні доки", ідеться на сайті проєкту.

Директор із розвитку компанії-забудовника Peel L&P Кріс Кейпс назвав рішення ЮНЕСКО сумним, але додав, що "і без статусу об'єкта всесвітньої спадщини багата історія Ліверпуля залишається". Він пообіцяв довести, що "відродження і захист спадщини Ліверпуля можуть відбуватися разом".

Глава міста Ліверпуля Джоан Андерсон сказала, що це рішення було "незрозумілим", і вона сподівається подати апеляцію. Вона підкреслила, що це рішення ухвалено "за десять років після того, як ЮНЕСКО востаннє відвідала місто, щоб побачити його на власні очі", повідомляє Reuters.

Контекст:

Ліверпуль став третім в історії об'єктом, який виключили зі списку всесвітньої спадщини. 2007 року цього статусу позбавили заповідник антилоп-ориксів у Омані через браконьєрство і руйнування місця існування тварин, а 2009 року – долину річки Ельба у Дрездені, тому що через річку побудували чотирисмуговий автомобільний міст.