Каннський кінофестиваль не прийматиме делегацію з РФ, а найбільші кіностудії Голлівуду скасували прем'єри в РФ

Кіностудії масово відмовляються від прокату своїх фільмів у Росії
Фото: depositphotos.com
Міжнародний Каннський кінофестиваль ухвалив рішення не приймати офіційних представників із Росії через ситуацію в Україні, повідомили 1 березня у пресслужбі фестивалю.

"Поки наступальна війна не закінчиться в умовах, які задовольнять український народ, ми не прийматимемо офіційні російські делегації та не допускатимемо присутність будь-кого, пов'язаного з російським урядом", – ідеться у повідомленні.

Організатори фестивалю додали, що їхні думки звернені до українських артистів і професіоналів кіноіндустрії, а також їхніх сімей, життя яких зараз у небезпеці.

Також через війну Росії проти України найбільші голлівудські кіностудії скасовують прокат своїх фільмів у РФ. Однією з перших про це рішення повідомила студія Disney.

"З огляду на неспровокований напад на Україну і трагічну гуманітарну кризу, ми зупиняємо показ фільмів у Росії, зокрема майбутній показ мультфільму "Я червонію" від Pixar", – повідомила компанія.

Услід за Disney від прокату відмовилася Warner Bros, зазначає The Time. Зокрема, компанія скасувала вихід у російських кінотеатрах фільму "Бетмен" за день до офіційного релізу.

Про скасування прокату своїх фільмів заявила і компанія Sony, пише The Washington Post. У РФ не вийде стрічка "Морбіус", прем'єру якої призначили на 24 березня. Також відмовилися прокатувати свої фільми кіностудії Paramount та Universal Pictures.

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація і денацифікація України". Російські війська того самого дня почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах. Окупанти атакують житлові квартали, дитячі садки та лікарні. За даними української сторони, РФ застосовує в Україні реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган".

Жертвами російської агресії стало, станом на 28 лютого, 352 мирні жителі, зокрема 16 дітей, поранення дістало 2040 людей.

У відповідь на напад Захід почав масово вводити санкції проти РФ. Під них потрапили російські банки, Центробанк та мінфін РФ, Російський фонд прямих інвестицій. Також у санкційні списки потрапило багато чиновників РФ, зокрема і Путін.

Організатори "Євробачення 2022" заявили, що Росія не братиме участі у конкурсі цього року.

Від співпраці з Росією масово відмовляються міжнародні компанії та бренди. Серед них Apple, Nike, автовиробники Ford, Hyundai, Skoda, Harley-Davidson, General Motors, Volvo, сервіси Onlyfans та LetyShops, служба доставлення DHL та багато інших, пише VC.ru.