Канцлер Австрії "дуже радий" пропозиції про відновлення самітів ЄС із Путіним

ЄС географічно ближче до Росії, ніж США, зазначив Курц
Фото: EPA
Канцлер Австрії Себастьян Курц підтримав пропозицію Німеччини та Франції про відновлення зустрічей на найвищому рівні між Євросоюзом і Росією. Про це Курц заявив перед початком саміту лідерів ЄС у Брюсселі 24 червня, пише "Європейська правда".

На його думку, багато тем, зокрема, питання України, стосуються Євросоюзу більше, ніж Сполучених Штатів. Курц підкреслив, що "дуже радий" руху "в напрямі діалогу з Росією".

"Ми ближчі до Росії, географічно ближчі, ніж США, ми не можемо обмежитися тим, щоб спостерігати, як Росія і США ведуть діалог", – сказав канцлер Австрії.

Він зазначив, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон регулярно спілкуються з президентом РФ Володимиром Путіним, у зв'язку із цим Курц вважає можливим прямий діалог усього Євросоюзу з главою Кремля.

"На наш погляд, ми потребуємо, поруч із реакцією на порушення міжнародного права, поруч із реакцією на порушення прав людини, діалогу. Коли врешті до цього дійде, це буде добре", – вважає канцлер Австрії.

Контекст:

Відносини ЄС і РФ зіпсувалися після анексії Криму і початку збройної агресії на сході України 2014 року.

Щодо Росії діє кілька санкційних пакетів Євросоюзу. Частина з них пов'язана з посяганням на територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Крім того, ЄС вводив санкції проти громадян РФ і російських організацій за кібератаки й арешт російського опозиційного політика Олексія Навального.

У травні 2021 року Макрон заявив, що політика санкцій проти Росії не працює і ЄС потрібні інші важелі.

ЗМІ цього тижня писали, що Меркель і Макрон хочуть запросити Путіна на саміт ЄС. Таких зустрічей не проводили з 2014 року, після анексії Росією Криму. За даними Reuters, ідея спільного саміту виникла після зустрічі Путіна з президентом США Джо Байденом.

На думку Меркель, Євросоюз має шукати прямий контакт із Путіним, зокрема для обговорення боротьби зі змінами клімату, врегулювання конфліктів у Лівії та Сирії. Водночас канцлерка ФРН закликала ЄС консолідовано реагувати на гібридні загрози з боку РФ.

Запрошення Путіна на саміт з ЄС без позитивних змін у поведінці Росії стане поганим сигналом для держав "Східного партнерства", зокрема України, вважає президент Литви Гітанас Науседа. Про це він заявив напередодні саміту лідерів ЄС, повідомила "Європейська правда".

Попри звинувачення Заходу в тому, що Росія відповідальна за кібератаки, дезінформацію й інші таємні дії, які Кремль заперечує, РФ є п'ятим за величиною торговельним партнером ЄС, підкреслює Reuters. ЄС – найбільший іноземний інвестор у Росії.