Канцлер Австрії заявив, що нейтральні держави ЄС не можуть надавати гарантії безпеки Україні

Негаммер зазначив, що на саміті лідерів ЄС обговорять гарантії безпеки для України
Фото: EPA
Австрія, Ірландія, Мальта й Кіпр заперечують проти надання Україні прямих гарантій безпеки. Про це 29 червня у Брюсселі на полях саміту лідерів ЄС заявив канцлер Австрії Карл Негаммер, його цитує Reuters.

Зазначають, що лідери Євросоюзу зібралися в четвер, щоб обговорити, яку роль ЄС може відіграти у довгострокових зобов'язаннях Заходу щодо зміцнення безпеки України.

Як зазначило Reuters, прибувши до Брюсселя, політики заявили, що й надалі віддані підтримці України у війні, яку торік у лютому розпочала країна-агресор РФ.

У проєкті висновків саміту йдеться, що ЄС і його члени готові зробити свій внесок у майбутні зобов'язання щодо гарантування безпеки України, щоб "допомогти Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії і протистояти спробам дестабілізації".

Проте текст викликав занепокоєння серед країн – членів ЄС, які не приєдналися у військовому аспекті, – Австрії, Ірландії, Мальти та Кіпру, наголосило Reuters.

Негаммер зазначив, що "для нас як нейтральних держав очевидно, що ми не можемо давати такі гарантії безпеки" – "ми обов'язково обговоримо це і знайдемо формулювання, які будуть прийнятними і для нас".

За словами прем'єра Нідерландів Марка Рютте, будь-яку роль ЄС усе ще потрібно обговорювати, зокрема "наскільки далеко це зайде і буде це летальна чи нелетальна підтримка". Він додав, що також потрібно взяти до уваги, що кілька країн ЄС не є членами НАТО.

Контекст:

Генсек НАТО Єнс Столтенберг торік 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Україні потрібно дати дієві гарантії безпеки ще до вступу в НАТО, заявив 15 квітня президент Володимир Зеленський.

Американська The Wall Street Journal написала 22 травня, що західні союзники до вступу України в НАТО можуть запропонувати їй так звану ізраїльську модель безпеки.

За словами джерел, обізнаних із проєктом, Україні нададуть право скликати засідання НАТО і звертатися по допомогу до окремих країн блоку. США водночас будуть головним гарантом цих домовленостей, але Великобританія, Франція і Німеччина також планують стати сторонами договору, зазначила WSJ.

Франція готова стати одним із гарантів безпеки для України, заявляли в МЗС країни 23 травня. Президент країни Еммануель Макрон закликав до "сильних і відчутних" гарантій безпеки для України.

На думку канцлера Німеччини Олафа Шольца, гарантії безпеки для України мають відрізнятися від членства в НАТО.

За словами Зеленського, найкращі гарантії для України – це членство в НАТО.

10 червня президент заявив, що в Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом Альянсу. Україні потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху до НАТО, зазначив Зеленський.