"Катастрофа, яка буває раз на 50 років". У РФ вибухнула міжконтинентальна ракета "Сармат" – ЗМІ

Відомо лише про одне нібито успішне випробування "Сармата"
Скріншот: Госкорпорация «Роскосмос» / Telegram

OSINT-проєкт MeNMyRC повідомив 21 вересня в Х, що в РФ завершилося провалом випробування міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат". Він опублікував супутникові знімки Planet Labs, які надав відоміший OSINT-дослідник MT Anderson, той, зі свого боку, поширив повідомлення колеги.

На фото показано наслідки вибуху на російському космодромі Плесецьк, пише "Агентство".

MeNMyRC дійшов висновку, що ракета здетонувала в шахті, знищивши полігон і залишивши величезний кратер. Українське видання Defense Express зазначає, що вибух міжконтинентальної ракети під час випробувального старту – "це катастрофа, яка може відбуватися буквально раз на пів сторіччя".

"Попередній аналогічний епізод, який тут можна пригадати, – це вибух аж у жовтні 1960 року на космодромі Байконур при першому випробувальному старті міжконтинентальної балістичної ракети Р-16", – пояснив ЗМІ.

Єдине успішне (за твердженнями міноборони РФ) випробування ракети відбулося у квітні 2022 року. Але до того і після відбулося щонайменше п'ять невдалих запусків. CNBC у 2018 році повідомляв, що РФ у період із листопада 2017-го до лютого 2018 року чотири рази випробувала "Сармат", і щоразу це закінчувалося аваріями.

Про ще одне невдале випробування CNN інформував у 2023 році, це відбулося орієнтовно тоді, коли президент США Джо Байден був у Києві з офіційним візитом.

Незважаючи на невдалі запуски, у РФ поставили ракету на бойове чергування, про що заявляли у "Роскосмосі".