Керівництво фінського каналу відмовилося від поїздки до Чечні через відсутність об'єктивної журналістики

Кореспондент фінського телеканала відмовився від пропозиції Кадирова відвідати Чечню
Фото: ЕРА

Кореспондент фінського каналу Yleisradio Еркка Мікконен пояснив, що редакція не хоче наражати на небезпеку спікерів у Чечні і накликати на них загрозу.

Керівництво фінського каналу Yleisradio ухвалило рішення не скеровувати до Чечні свого кореспондента Еркку Мікконена, який планував написати матеріал про масові переслідування геїв. Про це в коментарі РБК розповів сам журналіст.

Мікконен пояснив, що редакція не бере участі в "екскурсіях, де складно робити об'єктивну журналістику". Крім того, за його словами, ситуація із секс-меншинами – це "занадто болюча тема", тому редакція не хоче наражати на небезпеку спікерів і накликати на них загрозу.

Передувало такому рішенню спілкування журналіста з представником міністерства закордонних справ Російської Федерації Марією Захаровою на прес-конференції, відео якої опублікував "Дождь" у Facebook.

Мікконен поставив запитання Захаровій про переслідування геїв у Чеченській Республіці і про те, як ця тема впливає на відносини Росії та Євросоюзу. У відповідь представник відомства сказала, що не компетентна у питанні, однак може посприяти в організації поїздки до Чечні.

"Зі свого боку ми знайдемо вам професіоналів, і ви з ними поспілкуєтеся. Усе серйозно, жодних жартів. Просто займається вами і відправкою вас до Чечні", – зазначила Захарова і звернулася до глави Чечні Рамзана Кадирова з проханням організувати для Мікконена ознайомчу поїздку, в якій він би зміг знайти для себе відповіді на всі запитання.

Пізніше Кадиров у блозі Telegram запросив журналіста відвідати Чечню.

1 квітня "Новая газета" опублікувала розслідування про переслідування геїв у Чечні. Пізніше газета розмістила історії потерпілих і очевидців. У квітні в Чечні почалася дослідча перевірка за фактами, викладеними у публікації.

Прес-секретар глави Чечні Альві Карімов назвав інформацію про переслідування геїв вигадкою і заявив, що не можна переслідувати тих, "кого немає в республіці".

9 квітня "Радио Свобода" повідомило, що в Чечні є як мінімум дві секретні в'язниці для геїв – в Аргуні та Цоці-Юрті.

16 квітня глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров заявив, що на Чечню здійснюють масовану інформаційну атаку з боку так званих міжнародних правозахисних організацій.

19 квітня він зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним і назвав повідомлення про переслідування геїв провокацією.

16 травня французькі ЛГБТ-активісти подали до Міжнародного кримінального суду позов до Кадирова.