Ізраїль заявив, що ХАМАС на тлі атаки Ірану відмовився від угоди щодо заручників

Ізраїль продовжить спроби повернути заручників із сектору Гази
Фото: EPA

ХАМАС відкинув план щодо повернення ізраїльських заручників, який запропонували посередники. Про це йдеться в повідомленні національної розвідувальної служби Ізраїлю "Моссад", яке опублікувало 14 квітня міністерство закордонних справ Ізраїлю.

"Відмова від пропозиції доводить, що [ватажок ХАМАС Ях'я] Синвар не бажає гуманітарної угоди й повернення заручників і прагне об'єднати сектори та добитися загальної ескалації в регіоні", – ідеться в повідомленні.

У МЗС зазначають, що минуло вже більше ніж тиждень після зустрічі в Каїрі щодо цього питання.

Ізраїль і далі прагнутиме реалізації цілей війни з ХАМАС на повну силу й докладе всіх зусиль, щоб якнайшвидше повернути 133 заручників із сектору Гази, ідеться в повідомленні.

Ізраїлю надійшла звістка про те, що ХАМАС відхилив останню пропозицію щодо угоди стосовно заручників, у суботу о 19.00, але він був надто зосереджений на іранській атаці, щоб зробити заяву, повідомив ізраїльський посадовець The Times of Israel.

Ізраїльська переговорна група досі перебуває в Каїрі.

ХАМАС стверджує, що в Газі залишилося менш як 70 живих ізраїльських заручників і менше ніж 40 із них підпадають під "гуманітарну категорію" – жінки, діти, старі, хворі й дівчата-військові, які підлягають звільненню на першому етапі операції, повідомляло 9 квітня N12 із посиланням на джерела. 

Контекст:

Активні бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС тривають із 7 жовтня 2023 року, коли бойовики терористичного угруповання здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

У листопаді відбулося тимчасове перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС. Угода передбачала звільнення бойовиками 50 ізраїльських жінок і дітей в обмін на 150 засуджених за терористичні злочини палестинських ув'язнених. За підсумками   кількох обмінів звільнили 110 заручників, зазначив міністр оборони Йоав Галант 2 грудня.

1 грудня армія Ізраїлю звинуватила ХАМАС у порушенні перемир'я й відновила бойові дії в Газі. Воєнну операцію ЦАХАЛ розширив на всю територію сектору.

7 квітня 2024 року ЦАХАЛ заявив про виведення із сектору Гази всіх військ, окрім однієї бригади, котра гарантує безпеку коридору, який розділяє південну і північну частину сектору. Міністр оборони Ізраїлю заявив, що війська вивели зокрема для підготовки до очікуваного наступу в Рафаху.