Кількість військових, яких перекидають до кордону, не несе загрози для України – "Беларускі Гаюн"

Угруповання білоруських військ, сконцентроване біля кордону з Україною, становить приблизно 1100 осіб особового складу, зазначили у проєкті "Беларускі Гаюн"
Фото: Министерство обороны Республики Беларусь / Facebook

Моніторинговий проєкт "Білоруські Гаюн" поінформував у Telegram 25 серпня, що угруповання білоруських військ на кордоні з Україною становить приблизно 1100 осіб і не несе загрози.

Того самого дня у МЗС України з посиланням на дані розвідки заявляли, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують "значну кількість особового складу, зокрема сил спеціальних операцій, озброєння і військової техніки" на Гомельщині. Також там зафіксовано присутність найманців колишньої ПВК "Вагнер", додали у відомстві.

"За даними "Беларускі Гаюн", угруповання, сконцентроване біля кордону з Україною, становить близько 1100 осіб особового складу, і така кількість сил, які перекидають до кордону, не несе загрози для України", – ідеться в повідомленні проєкту.

Також там звернули увагу на те, що білоруські війська розташовані на глибині до 50 км від кордону.

"Ми вважаємо, що поточна ескалація обстановки на кордоні переслідує інформаційні й політичні, а не військові цілі", – наголосили у проєкті "Беларускі Гаюн".

У МЗС України застерегли, що в разі порушення держкордону з боку Білорусі Київ "вживе всіх необхідних заходів у порядку реалізації гарантованого Статутом ООН права на самооборону". Водночас усі скупчення військ, військові об'єкти та шляхи постачання на території Білорусі "будуть законними цілями для Збройних сил України", додали у відомстві.

Контекст:

Наприкінці червня прикордонний комітет Білорусі заявив, що нібито фіксує "збільшення угруповання українських військових на кордоні". Після цього в Білорусі розпочали раптову перевірку бойової готовності військ на кордоні з Україною.

2 липня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що у Білорусі на бойове чергування вивели ракетні комплекси "Полонез" й "Іскандер".

13 липня Лукашенко заявив, що на кордоні з Україною нібито ліквідували напруженість після "значної ескалації обстановки", що виникла деякий час тому. Він доручив відвести війська від кордону з Україною до місць постійної дислокації.

Проте вже 10 серпня Лукашенко заявив, що повітряний простір Білорусі нібито порушили українські безпілотники і під цим приводом наказав посилити угруповання військ біля кордону з Україною. Туди направили "військові частини сил спеціальних операцій, сухопутних військ, ракетних військ, зокрема реактивні системи "Полонез" і комплекси "Іскандер", а також зенітників, радіотехніків й авіацію, повідомили в міноборони країни.

18 серпня Лукашенко розповів, що наприкінці червня – на початку липня перекидав на кордон додатково майже третину білоруської армії. Багато ЗМІ сприйняли його заяву як повідомлення про те, що відбувається зараз.