Китай другим у світі після США успішно посадив космічний апарат на Марс

"Тяньвень-1" вийшов на орбіту Марса 10 лютого
Фото: CGTN / Facebook
Китайський зонд із дослідження Марса "Тяньвень-1", який стартував 23 липня 2020 року з космодрому Веньчан на острові Хайнань, 15 травня сів на поверхні Червоної планети. Про це 14 травня повідомила "Сіньхуа" з посиланням на Китайське національне космічне управління (CNSA).

"Тяньвень-1", який складається з орбітального апарата, посадкового модуля і марсохода "Чжуронг", вийшов на орбіту Червоної планети 10 лютого після майже семи місяців подорожі в космосі. На орбіті Марса зонд провів понад два місяці, вивчаючи можливі місця для приземлення.

"Тяньвень-1" почав знижуватися вранці в суботу (за пекінським часом) і приблизно о 4.00 (23.00 14 травня за Києвом) капсула з посадковим модулем і марсоходом відокремилася від зонда. За три години вона увійшла в атмосферу Марса на висоті 125 км, пише "Сіньхуа".

Агенція зазначає, що приземлення, яке тривало приблизно дев'ять хвилин, було надзвичайно складним через відсутність наземного контролю, космічний корабель проводив її автономно. Будь-яка помилка унеможливила б приземлення, підкреслив Ген Янь, співробітник Центру вивчення Місяця і космічних програм CNSA.

Це перша місія Китаю з дослідження Марса. Її мета – вивчення морфології і геологічної будови Червоної планети, характеристик і складу ґрунту та розподілу поверхневого льоду, атмосфери і клімату поверхні, довкілля, а також фізичного поля і внутрішньої структури Марса.

Контекст:

18 лютого марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість"), який покинув Землю 30 липня 2020 року, успішно сів на поверхню Червоної планети. Апарат уже надіслав на Землю фотографії Червоної планети, зокрема кольорові, та аудіозаписи з поверхні планети. Головною метою місії Perseverance на Марсі є астробіологія, зокрема пошук ознак стародавнього мікробного життя. Марсохід буде досліджувати геологію планети і клімат, прокладе шлях для дослідження Червоної планети людьми і стане першою місією зі збору та зберігання марсіанського каміння і реголіту (битого каміння і пилу).