Китай хоче підтримувати зв'язки з урядом талібів і виділив $31 млн йому на допомогу

Веньбінь: Ми поважаємо суверенну незалежність і територіальну цілісність Афганістану
Фото: mfa.gov.cn
Влада Китаю готова підтримувати зв'язок із новим афганським урядом, сформованим із представників "Талібану". Про це представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь заявив на пресконференції 8 вересня, розшифрування опубліковано на сайті МЗС Китаю.

"Позиція Китаю щодо афганського питання послідовна і зрозуміла. Ми поважаємо суверенну незалежність і територіальну цілісність Афганістану, не втручаємося у внутрішні справи Афганістану і підтримуємо афганський народ у самостійному виборі шляху розвитку, що відповідає його національним умовам", – сказав він.

Веньбінь сподівається, що Афганістан зможе побудувати широку й інклюзивну політичну структуру, проводити помірну і стабільну внутрішню та зовнішню політику і рішуче боротися з різними терористичними силами.

"Ми готові підтримувати зв'язок із новим афганським урядом і його лідерами. Є надія, що новий афганський режим уважно дослухатиметься до думки всіх етнічних груп під час тимчасового уряду і відгукнеться на побажання свого народу й очікування міжнародної спільноти", – підкреслив він.

Крім того, влада Китаю ухвалила рішення надати уряду талібів продовольство, зимове приладдя, вакцини і ліки на суму 200 млн юанів ($31 млн), указано на сайті МЗС країни.

Китай також вирішив подарувати Афганістану 3 млн доз вакцини проти коронавірусу.

Контекст:

До 15 серпня 2021 року рух "Талібан", із яким США 2020 року підписали мирну угоду, узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Ашраф Гані цього ж дня втік за кордон.

17 серпня представники "Талібану" дали першу пресконференцію після приходу до влади, на якій, зокрема, підтвердили загальну амністію для афганських чиновників.

6 вересня таліби оголосили про захоплення останньої не підконтрольної їм провінції Панджшер і припинення війни в Афганістані.

Таліби називали Китай країною, яку розглядають як основного партнера. Китай, зі свого боку, був однією з двох країн (разом із Росією), які не підтримали резолюції Радбезу ООН щодо Афганістану. Документ закликав талібів гарантувати безпеку людей, які бажають покинути Афганістан, дозволити гуманітарним організаціям доступ у країну і дотримуватися права людини, зокрема жінок і дітей.