Китай не дозволив в'їзд комісії ВООЗ із вивчення походження COVID-19

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї
Фото: depositphotos.com
Група Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка мала вивчити причини походження коронавірусу, не змогла потрапити в Китай – місцева влада не оформила необхідних документів, хоч візит обумовили заздалегідь.

Влада Китаю не дозволила в'їзд співробітникам комісії Всесвітньої організації охорони здоров'я з вивчення походження коронавірусу COVID-19. Про це на брифінгу 5 січня розповів генеральний директор організації Тедрос Адханом Гебреєсус, ідеться на сайті організації.

На початку січня міжнародна група експертів ВООЗ мала вирушити в китайське місто Ухань, щоб з'ясувати причини походження коронавірусу у 2019 році. В організації заявляли, що отримали відповідний дозвіл від Пекіна.

Однак після того, як експерти ВООЗ виїхали в Китай, з'ясувалося, що влада країни не завершила оформлення всіх необхідних документів.

"Я дуже розчарований цією новиною, враховуючи, що двоє учасників [групи] вже почали свою подорож, а інші не змогли виїхати в останню хвилину", – зазначив Гебреєсус.

Він додав, що спілкувався з китайською стороною і його запевнили, що прискорять усі внутрішні процедури, щоб вирішити проблему.

Це не перший візит експертів ВООЗ у Китай. У липні 2020 року співробітники місії разом із китайськими колегами мали підготувати наукові плани щодо виявлення зоонотичного джерела SARS-CoV-2.

Владу китайської провінції Хубей і міста Ухань звинувачували в приховуванні від центрального керівництва інформації про спалах коронавірусу. Віцепрезидент США Майк Пенс говорив, що весь світ міг опинитися в кращому становищі, якби влада Китаю була "відвертішою".

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на ранок 7 січня у світі підтверджено 87,2 млн випадків інфікування коронавірусом, 1,9 млн людей померли, 48,8 млн – одужали, згідно з даними американського Університету Джонса Гопкінса.