Китай удесятеро збільшив постачання у РФ верстатів, важливих для оборонної промисловості – ЗМІ

Китайські верстати із числовим програмним управлінням становлять 57% усього російського імпорту
Фото: ЕРА

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія отримує з Китаю вдесятеро більше високоточного обладнання для військової промисловості. Про це 2 січня написало Financial Times.

За даними видання, сьогодні КНР лідирує серед постачальників верстатів, життєво необхідних країні-агресору для продовження війни.

Різке зростання постачання сучасних виробничих засобів, які дають змогу виконувати надзвичайно точну фрезерну обробку металу, непокоїть союзників України, які намагалися обмежити це, запроваджуючи санкції. За даними російської митниці, у липні китайські виробники передали такої техніки на суму $68 млн, а напередодні повномасштабного вторгнення, у лютому 2022 року, цей показник був на рівні $6,5 млн.

Улітку на китайські верстати із ЧПУ (числовим програмним управлінням) припало 57% усього російського імпорту, тоді як до війни він становив 12%. За даними FT, окрім Китаю, росіяни імпортують значні обсяги таких верстатів, вироблених на Тайвані й у Південній Кореї.

Верстати із ЧПУ можуть "швидко виробляти складні компоненти з металу й інших жорстких матеріалів з постійним ступенем точності", пояснив журналістам аналітик організації C4ADS, яка займається аналізом конфліктів, Аллен Маггард. На його думку, це робить такі верстати цінними для оборонного виробництва. Водночас вони досить громіздкі, тому їх важко завозити контрабандою, як мікрочипи, ідеться у статті.

Аналіз митних документів, проведений FT, засвідчує, що деякі великі виробники РФ тісно пов'язані з Народно-визвольною армією Китаю. Наприклад, китайська компанія Wuhan Huazhong Numerical Control – одна з тих, які різко збільшили експорт у Росію. У 2017 році вона була головним підрядником у проєкті заміни іноземних систем ЧПУ на вітчизняні в оборонній промисловості КНР і працювала з китайським виробником реактивних винищувачів Shenyang Aircraft Corporation. Wuhan Huazhong Numerical Control була об'єктом санкцій США в період із 2008-го до 2010 року відповідно до закону, який забороняє передавання збройових технологій або обладнання Сирії, Ірану й Північній Кореї, пише видання.

Контекст:

Китай з початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.