Китай введе санкції проти керівників Boeing Defense та Raytheon через продаж зброї Тайваню

Санкції ввели проти глави Raytheon Technologies Грегорі Хейса, а також президента Boeing Defense, Space & Security Теодора Колберта III
Фото: EPA
Китай ухвалив рішення запровадити санкції проти двох високопосадовців американських фірм, які брали участь, на думку Китаю, в останніх угодах США з продажу зброї Тайваню. Про це заявила 16 вересня офіційна представниця МЗС КНР Мао Нін, повідомило китайське інформаційне агентство "Синьхуа".

За її словами, санкції ввели проти глави й головного виконавчого директора корпорації Raytheon Technologies Грегорі Гейса, а також президента й головного виконавчого директора компанії Boeing Defense, Space & Security Теодора Колберта III.

Мао Нін заявила, що продажі озброєнь у Тайвань, які здійснюють США, "серйозно підривають суверенітет та інтереси безпеки Китаю, а також відносини між Китаєм і США". Вона зазначила, що Китай рішуче виступає проти угод із продажу зброї й різко засуджує їх.

Крім цього, Китай закликав уряд США припинити продаж зброї Тайваню та військові контакти з островом, а також "припинити створювати нові фактори, які можуть призвести до напруженості в районі Тайванської протоки".

Санкції, пише Reuters, є відповіддю на схвалення Держдепартаментом США 2 вересня продажу військової техніки Тайваню. Сюди входять 60 протикорабельних ракет і 100 ракет класу "повітря – повітря", основними підрядниками яких є Boeing Defense, підрозділ Boeing Co (BA.N) і Raytheon.

Представник Raytheon відмовився від коментарів. У Boeing теж нічого не коментували, проте заявили, що планують перепродати деякі літаки, призначені для китайських авіакомпаній, оскільки "геополітична напруга призвела до затримки постачання".

Контекст:

Напруженість навколо Тайваню зросла після візиту Ненсі Пелосі 2 серпня 2022 року, незважаючи на протести офіційного Пекіна, який вважає Тайвань своєю провінцією.

Наступного дня після візиту на острів Пелосі Китай розпочав військові навчання, які завершилися 7 серпня. 8 серпня Пекін оголосив про нові навчання.

Увечері 14 серпня міністерство закордонних справ Тайваню повідомило, що на острів із дводенним візитом прибула делегація Конгресу США, яку очолив сенатор-демократ від штату Массачусетс Ед Маркі.

21 серпня Тайвань відвідав з офіційним візитом губернатор американського штату Індіана Ерік Голкомб.

30 серпня Politico повідомило, що адміністрація президента США Джо Байдена планує офіційно попросити Конгрес схвалити продаж Тайваню зброї приблизно на суму $1,1 млрд.