Китай припиняє співпрацю зі США за низкою напрямів через візит Пелосі до Тайваню

Китай припинив програму діалогу військових командувачів США і КНР
Фото: depositphotos.com

Міністерство закордонних справ Китаю оголосило про введення контрзаходів у відповідь на візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайваню. Про це йдеться в заяві МЗС Китаю.

Китай оголосив, що з 5 серпня зупиняє:

  • діалог військових командувачів США та КНР;
  • китайсько-американські переговори щодо координації оборонної політики;
  • зустрічі в межах китайсько-американської військово-морської консультативної угоди (MMCA), що забезпечує обмін даними на рівні операторів для обговорення питань безпеки на морі;
  • китайсько-американське співробітництво з репатріації нелегальних іммігрантів;
  • співробітництво з правової допомоги у кримінальних справах;
  • співробітництво проти транснаціональної злочинності;
  • співробітництво в боротьбі з наркотиками;
  • китайсько-американські переговори щодо зміни клімату.

Контекст:

Пелосі прибула на Тайвань увечері 2 серпня 2022 року, незважаючи на протести офіційного Пекіна, який вважає його своєю провінцією. Це перший візит спікера Палати представників на острів за 25 років. У відповідь у МЗС КНР заявили, що візит Пелосі до Тайваню "серйозно впливає" на відносини Китаю і США.

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що США не підтримують незалежності Тайваню, але допомагають у його самообороні.

5 серпня Китай оголосив про введення санкцій проти Пелосі та її найближчих родичів через візит чиновниці до Тайваню.

Тайванем управляє власна адміністрація з 1949 року, там зберігаються прапор і деякі інші атрибути Китайської Республіки, яка існувала на материку до приходу до влади Комуністичної партії. Згідно з офіційною позицією КНР, острів вважають однією з провінцій Китаю.

Білий дім припинив дипломатичні контакти з Тайванем ще 1979 року. Однак тоді ж американський Конгрес ухвалив закон про відносини з Тайванем, згідно з яким США могли постачати туди оборонне озброєння та виступали гарантом безпеки острова. Попередній президент США Дональд Трамп працював над налагодженням відносин із Тайванем, у 2016 році він став першим лідером Штатів за 10 років, який поговорив із главою Тайваню.