Коаліція за свободу ЗМІ закликала негайно звільнити Протасевича

Протасевича разом із дівчиною затримали 23 травня, примусово посадивши їхній літак
Фото: EPA

Коаліція за свободу ЗМІ закликала звільнити білоруського опозиціонера Романа Протасевича, затриманого після примусового приземлення літака в Мінську. Відповідну заяву 29 травня було опубліковано на сайті Держдепу США.

"Ці безпрецедентні й обурливі дії є повною фронтальною атакою на свободу ЗМІ та мають серйозні наслідки для свободи висловлення думок у ширшому сенсі. Ці дії викликають ще більше занепокоєння, якщо розглядати їх у контексті широкомасштабної кампанії з придушення незалежних голосів у Білорусі, включно з рейдом 18 травня в офісах незалежного новинного сайта TUT.BY і подальшим арештом кількох співробітників", – ідеться в повідомленні.

У коаліції нагадали, що приблизно 400 журналістів і працівників засобів масової інформації в Білорусі зіткнулися з різними формами репресій під час виборів президента 9 серпня й після них.

"Коаліція за свободу ЗМІ вимагає негайного і беззастережного звільнення Протасевича, а також інших журналістів і працівників ЗМІ, затриманих у Білорусі за виконання своєї роботи. Винні мають нести відповідальність за напади на журналістів та працівників ЗМІ", – зауважили члени коаліції.

Під заявою підписалися уряди Австралії, Австрії, Болгарії, Канади, Коста-Рики, Кіпру, Чеської Республіки, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ісландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Нової Зеландії, Північної Македонії, Словаччини, Словенії, Швейцарії, України, Великобританії та США.

Контекст:

Літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, 23 травня екстрено приземлився в Мінську нібито через повідомлення про замінування (згодом вибухових речовин на борту судна не виявили). "Для супроводу" літака за дорученням Лукашенка підняли винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки борту білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали одного із засновників білоруського опозиційного Telegram-каналу NEXTA Протасевича і його дівчину, росіянку Софію Сапегу (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує). Сапегу заарештовано, її і Протасевича визнали політв'язнями.

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". У Європі зауважували, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

Переслідування Протасевича пов'язують із Telegram-каналом NEXTA. Паблік здобув широку популярність улітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих.