Коен: Під час передвиборчої кампанії Трамп шість разів питав мене, як ідуть справи в Росії

Коен визнав, що у 2017 році збрехав Конгресу
Фото: ЕРА

Дональд Трамп, який виграв у 2016 році вибори президента США, його діти та бізнес-партнери були активно залучені в проект будівництва Trump Tower у Москві, заявив колишній особистий юрист президента Майкл Коен.

Президент США Дональд Трамп активно займався проектом зведення хмарочоса в Москві навіть під час передвиборчої кампанії. Про це 27 лютого на слуханнях у комітеті з нагляду Палати представників Конгресу США заявив його колишній адвокат Майкл Коен. Засідання комітету транслює CNN.

Він зізнався, що у 2017 році збрехав Конгресу про терміни закінчення переговорів команди Трампа з імовірними російськими забудовниками. Коен тоді сказав, що контакти з росіянами припинилися в січні 2016 року.

"Між кокусами (передвиборчий захід щодо висунення кандидатів у президенти. – "ГОРДОН"в Айові в січні 2016 року й кінцем червня принаймні півдюжини разів він питав мене, як ідуть справи в Росії, маючи на увазі проект Moscow Tower. Вам потрібно знати, що особисті юристи Трампа вивіряли і редагували мою тодішню заяву в Конгресі про терміни переговорів щодо Moscow Tower", – заявив юрист.

Сам президент заперечував свою участь у переговорах із росіянами, оскільки під час кампанії не сподівався на свою перемогу, уважає Коен. Натомість, на його думку, Трамп збирався заробити сотні мільйонів доларів на московському проекті, пов'язаному з елітною нерухомістю.

На запитання конгресмена Деббі Вассерман-Шульц (Демократична партія), чи знала у 2016 році сім'я Трампа, зокрема його діти Іванка, Ерік і Дональд-молодший, про угоду з росіянами, Коен відповів ствердно.

"Усю компанію було залучено в угоду, що означало, що й сім'ю теж", – сказав колишній адвокат Трампа.

Коен працював із Трампом із 2007 року. У червні 2018 року президент США заявив, що більше не співпрацює з адвокатом.

9 квітня 2018 року агенти Федерального бюро розслідувань у Нью-Йорку обшукали офіс Коена, вилучивши електронну переписку та податкові документи. Представники адвоката визнали, що такі дії "частково" пов'язані з розслідуванням про втручання РФ в американські вибори, яким із травня 2017 року керує спецпрокурор Роберт Мюллер.

21 серпня в суді Коен визнав себе винним за вісьмома з 18 пунктів обвинувачення в ухиленні від сплати податків, наданні неправдивих даних банкам і фінансових порушеннях під час передвиборчої кампанії Трампа у 2016 році. Зокрема, ішлося про виплати "за мовчання" порноакторці Стормі Деніелс і моделі Playboy Карен Макдугал, у яких був роман із Трампом.

12 грудня окружний суд Нью-Йорка засудив Коена до трьох років в'язниці. Суддя під час засідання зазначив, що Коен заслуговує на повагу за визнання провини. Засуджений відбуватиме строк із 6 березня 2019 року.

Уперше з 1973 року в Конгресі заслуховують свідчення проти чинного президента. Тоді колишній радник адміністрації Джон Дін заявив конгресменам про причетність президента Річарда Ніксона й інших високопосадовців до спроб перешкодити правосуддю у Вотергейтській справі. Рік потому Ніксон став першим в американській історії президентом, який подав у відставку.