Кох: "Вагнерівцям" не трапилося нагоди битися з американцями навкулачки. Може, вони б і начистили їм пики

Кох Путіну: Щоб ти здох, упирю! Мало того, що всю країну розікрав, так тепер ще й кровиці народної захотів напитися
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

У Сирії американці перевершили росіян у розвідці, плануванні операції, оперативному управлінні боєм і техніці, а найманцям ПВК "Вагнер" було відведено роль гарматного м'яса, уважає екс-віце-прем'єр РФ Альфред Кох.

Масова загибель найманців ПВК "Вагнер" у Сирії внаслідок авіаудару міжнародної коаліції пов'язана з переконанням російської влади, що технологічна перевага Заходу – є постановкою. Таку думку висловив у Facebook колишній заступник глави уряду РФ Альфред Кох.

Колишній віце-прем'єр зазначив, що під час бою 7 лютого сталося зіткнення двох військових шкіл.

"Умовно "російська" сторона була озброєна відповідно російською зброєю, оснащена російськими засобами зв'язку тощо. А умовно "американська" – американськими. Фактично це був ідеальний бій для перевірки на практиці ефективності всіх компонентів сучасної неядерної війни. Від планування операції до її завершення. Включно з розвідкою, маскуванням, власне бойовими діями й оперативним керуванням військами", – написав Кох.

Він зазначив, що "росіяни" почали наступ, хоча США розкрили їхні плани. Наступ почався після артпідготовки "росіян", яка не завдала союзникам американців жодної шкоди.

"Колона, що наступала, не знала, що артилеристи відстрілялися "у молоко", і продовжувала наступати. Судячи з того, що говорять щодо цього "американці", вони використовували свою систему радіоелектронної боротьби і приглушили засоби зв'язку "росіян"... Коли колона "росіян", що наступала, наблизилася до позицій "американців" на досить близьку відстань, "американці" зробили останню спробу зупинити безглузду атаку: вони підняли над своїми позиціями американські прапори", – продовжив Кох.

На думку колишнього віце-прем'єра, американці дали росіянам чіткий знак, щоб ті зупинилися, однак наступ тривав.

"Зараз багато пишуть про те, що вони атакували позиції "американців" майже голими руками (наперевагу з одними "калашниковими"). Це не так. Окрім згаданої вище артилерії, "росіяни", що наступали, мали ще танки й бронетранспортери. Проте, коли "американці" переконалися, що наступ триває, було задіяно новітню американську артилерійську систему, а в повітря було піднято літаки й вертольоти", – розповів він.

Кох зазначив, що після знищення важкої техніки "росіяни" втекли "з голими руками", а їхня атака захлинулася, навіть не досягнувши позицій "американців". І за відсутності втрат із боку "американців" у "росіян" вбито від 100 до 600 осіб.

"У нинішньої російської влади панує переконання в тому, що технологічна перевага Заходу – не більш ніж постановка для дурнів. І що всі ці розповіді про високоточну зброю і невидимі літаки – брехня і не більше ніж спосіб пиляти бюджет. Логіка російських генералів і їхніх цивільних начальників така: якщо ми так робимо, значить, і всі так роблять. Оскільки так, значить, в американців така сама зброя, як і в нас. Прості і зрозумілі гармати, танки, БТР та рації. Нічого надприродного і вкрай ефективного", – пояснив він.

Колишній віце-прем'єр пояснив, що росіяни вірять, що у війні перемагає той, у кого більше духу й хоробрості, військового досвіду і навичок рукопашного бою.

"Зрозуміло, російські полководці не сумніваються, що за цими компонентами їм і їхнім підлеглим немає рівних. Можливо, що вони і мають рацію. Але, на жаль, у цій конкретній ситуації російським найманцям із ПВК "Вагнера" (а їх скрізь рекомендують як військову еліту Росії) не трапилося нагоди битися з американцями навкулачки. Чорт його знає, може, вони б і начистили пики американцям. Але трапилася така оказія, що їх розстріляли з вертольотів", – підкреслив він.

Кох зазначив, що в Сирії росіяни програли американцям у розвідці, плануванні операції, оперативному управлінні боєм.

"Не кажучи вже про технічну перевагу. Усю п'єсу було зіграно за їхніми нотами. "Хлопчакам" у ній було відведено роль гарматного м'яса. І з цією роллю вони, на горе їхніх сімей, упоралися блискуче. Хто їх відправив на цю бійню? Та вже напевно той самий громадянин, який кілька років тому хвалився, що сирійська операція проходить у нього за бюджетним рядком "навчання". От він їх і влаштував. Щоб дізнатися: а правду кажуть, що в американців є всякі технічні прибамбаси, чи це гнилий піар?" – розповів він.

На думку колишнього віце-прем'єра, зараз президент РФ Володимир Путін узяв двотижневий таймаут, щоб вивчити результати свого експерименту.

"Як він розповідав: жодних додаткових витрат, виключно тільки ті гроші, які заплановано на навчання... По грошах-то схоже дійсно перевитрати немає. А навіть і поцуплено чимало. А ось у людях витрати на такі навчання, нічого? Потягнемо, а, Володимире Володимировичу? Російські баби ще народять, чи як?" – звернувся він до президента.

Кох додав, що за подальшого такого управління Росією люди настільки збідніють, що мільйони підуть воювати "куди очі дивляться", щоб заробити.

"Щоб ти здох, упирю! Мало того, що всю країну розікрав, так тепер ще й кровиці народної захотів напитися. Два роки лив на своїх "навчаннях" сирійську кров, убиваючи людей похилого віку і дітей з повітря, а тепер і російську вирішив спробувати на смак... І то правда: одне за іншим як нитка за голкою ходить. Злодій, якщо не зупиняється, то завжди закінчує вбивством", – підсумував він.

8 лютого 2018 року агентство Reuters повідомило про авіаудар коаліції в Сирії, жертвами якого стало приблизно 100 бійців армії союзників президента Сирії Башара Асада.

Пізніше російський "Коммерсантъ" писав, що 7 лютого в сирійській провінції Дейр-ез-Зор сили міжнародної коаліції обстріляли найманців із приватної військової компанії "Вагнер" під час їхнього наступу на нафтопереробний завод.

Bloomberg з'ясувало, що загинуло понад 200 солдатів-контрактників, більшість із яких були громадянами РФ. Багато з них також воювало проти Збройних сил України на Донбасі.

15 лютого спікер міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що в Сирії унаслідок авіаудару міжнародної коаліції на чолі зі США могли загинути п'ять громадян Росії.