Командувач сил НАТО склав список озброєння зі США, яке може допомогти Україні у війні проти РФ – CNN

Каволі виклав список можливостей США, які могли б допомогти українським військовим боротися ефективніше, зазначив CNN
Фото: defense.gov

Командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі склав список систем озброєння, які має у своєму розпорядженні США і які можуть допомогти Україні в боротьбі з країною-агресором Росією, але яких США ще не надали, включно з ракетами класу "повітря – земля" й захищеною мережею зв'язку, котру використовує НАТО. Про це 8 жовтня повідомив CNN із посиланням на джерела.

У додатку до секретної доповіді про стратегію адміністрації президента США Джо Байдена щодо України, поданої Конгресу на початку вересня, Каволі виклав список можливостей США, які могли б допомогти українським військовим боротися ефективніше.

До нього ввійшли крилата ракета повітряного базування JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) і система зв'язку Link 16, яку використовують США й НАТО (має забезпечити більш безперебійний зв'язок між бойовими системами, особливо корисна для управління й контролю ППО та ПРО).

Україна неодноразово вимагала обидві системи, розповів співрозмовник CNN.

Як зазначив телеканал, список Каволі не пояснює, чому США не надали систем, які, на його думку, могли б бути цінними для України. Однак раніше американські посадовці висловлювали стурбованість тим, що секретні американські технології можуть потрапити до рук РФ, що, імовірно, пов'язано із затримкою надання систем Link 16.

Водночас ракети класу "повітря – земля", які запускають із винищувачів, можуть виявитися марними для України без досягнення певного рівня переваги в повітрі, підкреслило джерело CNN.

Контекст:

За даними Пентагону станом на 25 вересня, США за час роботи адміністрації Байдена виділили понад $56,9 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки, зокрема $56,3 млрд – із початку повномасштабної війни.