Комітет Конгресу США назвав Трампа головною причиною заворушень під час штурму Капітолія

Комітет рекомендував заборонити Трампу обіймати державні посади у майбутньому
Фото: EPA

Спецкомітет Палати представників США завершив 18-місячне розслідування штурму Капітолія і 23 грудня опублікував 814-сторінкову доповідь. У ній ідеться про те, що колишній президент США Дональд Трамп брав участь у змові з метою скасування результатів виборів президента США і не зробив жодних дій, щоб завадити своїм прибічникам атакувати Капітолій.

У восьми розділах звіту його укладачі описують тиск із боку Трампа і його соратників на федеральних чиновників, законодавців і Майка Пенса, який обіймав посаду віцепрезидента, із метою підтасувати результати або в інший спосіб порушити закон.

Також, за словами членів комітету, Трамп "цілеспрямовано поширював неправдиві звинувачення у шахрайстві, пов'язаному з президентськими виборами 2020 року". Автори звіту впевнені, що саме ці неправдиві твердження спровокували його прибічників на насильство 6 січня.

Окрім того, експерти дійшли висновку, що Трамп мало що зробив, щоб зупинити своїх прибічників, коли вони вдалися до насильства.

У звіті також докладно описують безліч помилок правоохоронних органів і спецслужб. Водночас Комітет наголошує, що проблеми з безпекою не є основною причиною заворушень.

"Головною причиною [інциденту] 6 січня була одна людина, колишній президент Дональд Трамп, за яким пішли багато інших. Жодна з подій 6 січня не відбулася б без нього", – ідеться у звіті.

За підсумками розслідування комітет рекомендував мін'юсту США відкрити провадження щодо Трампа за чотирма статтями: перешкоджання офіційному засіданню Конгресу, змова з метою обману Сполучених Штатів, неправдиві заяви і пособництво чи підбурювання.

Окрім того, комітет рекомендував заборонити Трампу обіймати державні посади у майбутньому.

Контекст:

Трамп 6 січня 2021 року на мітингу перед Білим домом закликав своїх прибічників іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів демократа Джо Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли її.

Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан.

Заворушення в Капітолії спричинили оголошення Трампу імпічменту Палатою представників. Автори резолюції висунули йому одне звинувачення – у підбурюванні до масових заворушень. Вони вважають, що Трамп зрадив довіру на посаді президента і 6 січня, коли протестувальники взяли штурмом будівлю Конгресу США, "наразив на серйозну небезпеку урядові інститути США, поставив під загрозу цілісність демократичної системи і перешкоджав мирному передаванню влади".

13 лютого за імпічмент Трампа проголосувало 57 членів Сенату за необхідних 67, його виправдали.

16 листопада Трамп офіційно оголосив, що знову балотуватиметься у президенти США.