Компанія Cambridge Analytica через скандал із витоком даних користувачів Facebook розпочала процедуру банкрутства

Компанія вже звільнила всіх співробітників
Фото: EPA

Британська компанія Cambridge Analytica повідомила, що втратила більшість клієнтів після публікацій у ЗМІ про спроби впливати на користувачів Facebook за допомогою їхніх персональних даних.

Британська компанія Cambridge Analytica через скандал із витоком особистих даних користувачів соцмережі Facebook 2 травня оголосила на своєму сайті про початок процедури банкрутства.

Згідно із заявою, протягом останніх кількох місяців компанія зазнавала "численних необґрунтованих звинувачень", що призвело до втрати більшості клієнтів і партнерів.

Після цього керівництво компанії вирішило, що продовжувати роботу недоцільно. Усім співробітникам Cambridge Analytica у Великобританії та США вже повідомили про звільнення.

У березні газета The New York Times розповіла, що Cambridge Analytica у 2016 році зібрала особисті дані 50 млн користувачів Facebook. Головний технічний директор Facebook Майк Шрепфер стверджував, що стали доступними дані 87 млн осіб.

Компанія намагалася моделювати вподобання користувачів соцмережі, демонструючи їм релевантну політичну рекламу.

Після публікацій у ЗМІ засновник Facebook Марк Цукерберг пообіцяв, що роботу соцмережі вдосконалять для кращого захисту облікових записів користувачів. Також він виступив зі свідченнями в Конгресі США.

Американська влада перевіряє інформацію про те, що дані користувачів Facebook напередодні президентських виборів 2016 року могли потрапити в розпорядження російського "Агентства интернет-исследований" – так званої "фабрики тролів".

"Медуза" писала, що Cambridge Analytica було створено у 2013 році за участю американського мільярдера Роберта Мерсера, одного з головних донорів передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа. Віце-президент компанії – Стів Беннон, колишній керівник популярного серед ультраправих консервативного сайта Breitbart і екс-радник Трампа.