Компанія Pfizer заявила про 89% ефективності своїх ліків проти COVID-19

Препарат компанії Pfizer випускають у капсулах
Фото: depositphotos.com

Американська компанія Pfizer оголосила про завершення другої фази випробувань ліків проти коронавірусу. Їхня ефективність у запобіганні тяжкому перебігу хвороби та смерті становить 89%, ідеться в релізі компанії від 5 листопада.

Випробувані ліки дістали назву Paxlovid, їх випускають у капсулах.

У дослідженнях узяло участь 1200 хворих на COVID-19 із груп ризику. У групі із 607 людей, які вживали препарат, лише шістьох осіб було госпіталізовано, або 0,8%. У групі плацебо госпіталізували 41 особу із 612, або 7%.

Під час випробувань жодна людина, яка отримала препарат, не померла, тоді як у групі плацебо хвороба для 10 осіб (1,6%) закінчилася смертю.

У Pfizer заявили, що у зв'язку з "неймовірною ефективністю" припиняють випробування і починають готувати документи для передання в Управління з контролю за продуктами та ліками США.

Контекст:

Донедавна спеціальних ліків проти COVID-19 не було, під час захворювання проводять здебільшого симптоматичне лікування.

Першими про випробування ліків проти коронавірусу повідомили американські фармацевтичні компанії Ridgeback Biotherapeutics та Merck Sharp & Dohme. Вони створили противірусний препарат Lagevrio (молнупіравір), який випускають у таблетках. За даними клінічних випробувань, препарат найефективніший на ранніх стадіях захворювання. Його вже схвалили у Великобританії.

У серпні цього року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що Україна може дістати революційний препарат прямої дії проти COVID-19. За його словами, в одного з виробників Україна – у шістці країн, яким першим передадуть ліки.