Конгрес США просить Держдеп визнати Росію країною – спонсором тероризму. Інакше він зробить це самостійно – ЗМІ

За даними ЗМІ, Пелосі в розмові з Блінкеном висунула вимогу визнати РФ спонсором тероризму
Фото: EPA

Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі в телефонній розмові закликала держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою – спонсором тероризму, інакше це зробить Конгрес. Про це виданню Politico повідомили джерела.

Конгрес дав держсекретареві право оголосити іншу країну державою – спонсором тероризму. Деякі члени Конгресу, однак, кажуть, що законодавці можуть ухвалити закон про призначення без участі Держдепартаменту.

Неназваний помічник представника Демократичної партії заявив, що немає жодних юридичних причин, через які Конгрес не міг би ухвалити закон, який фактично визначає Росію як державу, яка підтримує тероризм.

За його словами, ухвалення закону Конгресом, очевидно, є складнішим шляхом, ніж призначення держсекретарем, але це дасть адміністрації США політичне прикриття, необхідне для ескалації економічного тиску та риторики проти президента РФ Володимира Путіна.

Контекст:

Ще у травні двоє сенаторів Ліндсі Грем і Річард Блюменталь подали проєкт резолюції, який наголошує, що Росія здійснює терористичні акти в Україні.

Комітет Сенату США 22 червня схвалив резолюцію. Документ закликав оголосити РФ спонсором тероризму, але фактично цього не зробили.

Таке визнання критично не вплине на санкції США проти Росії, оскільки майже всі обмеження, які накладають на країну – спонсора тероризму, уже запроваджено. Однак цей статус передбачає для США введення санкцій і проти тих держав, які і далі торгують зі спонсором тероризму. Наразі спонсорами тероризму Штати визнали Кубу, Північну Корею, Іран та Сирію.