Конспірологи розповіли про 5G-чип у вакцинах проти COVID-19. Насправді це схема гітарної педалі

Прихильники конспірології вважають, що наночипи є у вакцині Pfizer
Фото: EPA
Програміст з Італії Маріо Фуско вказав на помилки у конспірологічній теорії про 5G-чипи, які нібито є у вакцинах проти коронавірусу. На зображенні, яке поширюють в інтернеті, є написи "схема 5G-чипа" та "конфіденційно", а також "бас", "частоти" та "перемикання ногою".

Конспірологи поширюють теорію про 5G-чипи, які начебто є у вакцинах проти коронавірусної інфекції, та публікують картинку з імовірною схемою цього пристрою. Програміст з Італії Маріо Фуско 28 грудня минулого року звернув на це увагу та написав у Twitter, що насправді прихильники теорії змови публікують схему гітарної педалі.

"В Італії люди почали поширювати цю схему, стверджуючи, що це будова 5G-чипа, який помістили у вакцину проти коронавірусу. Насправді це електричний ланцюг гітарної педалі. Я вважаю, що додати її до вакцини – чудова ідея", – зазначив Фуско.

Британська газета The Independеnt пише, що під виглядом чипа поширювали схему електричного кола Boss Metal Zone MT-2 – із неї не прибрали позначок для ручок, якими регулюють звук, зате додали "5G-частоту" та напис "секретно".

Ручку для рівня звуку конспірологи назвали регулятором потужності чипа, який нібито відчуває "вібрації" тіла людини та може змінювати її настрій. Ручки для низьких і середніх частот педалі назвали елементами контролю над людиною. Теоретики припустили, що з них лунають інструкції, які сприймає людський мозок. За допомогою цих же перемикачів, на їхню думку, керують імунною системою.

Росіяни зуміли вилучити наночипи з вакцини Pfizer й опублікували функціональну схему, – принаймні такі повідомлення разом зі схемою гітарної педалі наводить газета.

Зв'язок між коронавірусом та 5G давно є улюбленою темою в конспірологічному середовищі, незважаючи на відсутність реальних доказів. У Великобританії минулого року навіть спалювали вишки зв'язку 5G після того, як у США почали поширювати теорію про те, що вони шкодять здоров'ю.

Найбезглуздіші теорії доводили, що вишки зв'язку 5G висмоктують кисень з атмосфери та порушують нормальне функціонування людського організму. У Британії в травні минулого року за £300 продавали пристрої під назвою 5GBioShield. Стверджували, що вони мають "голографічний наношаровий каталізатор", який захищає людей від шкідливих частот 5G.

Насправді це були прості USB-накопичувачі з круглими конспірологічними наліпками. Такі флешки коштували на британському ринку щонайбільше £5.