Король Чарльз III пообіцяв, що Великобританія і далі підтримуватиме Україну й НАТО

Промову короля, яку монарх вимовляє в Палаті лордів на початку нової сесії парламенту, пише уряд
Фото: EPA

Король Великобританії Чарльз III пообіцяв у зверненні до Палати лордів 17 липня, що новий уряд країни буде надійним учасником НАТО, продовжить підтримку України і зміцнюватиме відносини з європейськими партнерами. Текстову трансляцію його виступу вела The Guardian.

"Мій уряд і далі надаватиме повну підтримку Україні та її народу і прагнутиме відігравати провідну роль у наданні Україні чіткого шляху до членства в НАТО", – сказав Чарльз III у так званій Промові короля.

Він також заявив, що уряд, який очолив Кір Стармер, має намір "перезавантажити відносини" з європейськими партнерами, покращити торговельні відносини Великобританії з Євросоюзом, а також активно працювати над установленням миру на Близькому Сході.

"Мій уряд забезпечить надійний захист, заснований на спільних цінностях Організації Північноатлантичного договору, таких як свобода особистості, демократія, права людини й верховенство закону. Його відданість НАТО залишиться непохитною", – сказав король.

Він пообіцяв, що новий кабмін збереже сильні збройні сили, включно із засобами ядерного стримування, і проведе перегляд стратегічної оборони.

Також король звернув увагу на намір нової влади провести безліч реформ, котрі стосуються фінансів, інфраструктури, трудових прав, транспорту, безпеки кордонів та інших сфер.

Як пояснюють на сайті британського парламенту, Промову короля, яку король або королева вимовляє в Палаті лордів на початку нової сесії парламенту, пише уряд. Її мета – оголосити пріоритети уряду й перерахувати законопроєкти, котрі він планує внести на майбутній сесії. Після завершення церемонії депутати збираються в Палаті громад і кілька днів обговорюють зміст промови. Цього разу дебати триватимуть шість днів, іноземні справи й оборону планують обговорити 15 липня.

BBC підкреслює, що в цьому традиційному зверненні, присвяченому законодавчому порядку денному уряду, монарх викладає не так свою думку щодо того чи іншого питання, як саме думку кабміну.

Контекст:

Попередній прем'єр Великобританії Ріші Сунак оголосив дострокові вибори в парламент 22 червня. За підсумками голосування, яке відбулося 4 липня, Консервативна партія втратила більшість у парламенті. Перемогу на виборах уперше за 19 років здобула Лейбористська партія, яку із 2020 року очолює Стармер (вона здобула 412 місць у Палаті громад із 650).

Стармер 5 липня офіційно став прем'єром після аудієнції в короля Чарльза ІІІ. Йому було доручено сформувати новий уряд.

Хто такий Стармер, видання "ГОРДОН" пояснило в окремій публікації.