Космічна розвідка Росії колапсує під впливом санкцій, зупинили важливі проєкти – ГУР МО

Велике російське підприємство оборонпрому не може продовжувати роботу над проєктами для розвідки через санкції
Фото: wikipedia.org
У Росії перенесли строки завершення важливих для країни проєктів космічної розвідки, оскільки через санкції для них бракує багатьох компонентів. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України 24 січня в Telegram.

Зазначають, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну стратегічно важливе для російської оборонної промисловості акціонерне товариство "Інформаційні супутникові системи імені академіка М. Ф. Решетньова" потрапило під міжнародні санкції.

За інформацією військової розвідки України, на його об'єктах російські конструктори й учені, зокрема, розробляють засоби ведення космічної розвідки. Серед них – проєкт перспективної високоорбітальної системи ведення радіоелектронної розвідки "Репей", проєкт комплексу глобальної космічної командно-ретрансляційної системи "Геракл-КВ", проєкт єдиної системи супутникового зв'язку третього етапу "Сфера".

Підприємство розташоване в місті закритого типу Желєзногорськ у Красноярському краї. Виробництво головних елементів цих об'єктів фактично зупинили через гострий брак компонентів електроніки як іноземного, так і російського виробництва. Ідеться про відсутність сотень тисяч елементів апаратури для космічних модулів, написано в повідомленні ГУР.

У підсумку планові строки завершення науково-дослідних робіт для цих проєктів зірвано й перенесено на кілька років. Проєкт "Репей" планують завершити замість 2022 року 2024-го, строки для проєкту "Геракл-КВ" змістилися із 2023-го на 2025 рік, а для "Сфери" – із 2025-го на 2027 рік.

У ГУР додали, що через санкції й мобілізацію під загрозою припинення існування невдовзі опиниться ще кілька галузей російської економіки.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року Євросоюз, США, Канада, Великобританія, Австралія та інші країни ввели кілька пакетів санкцій проти Росії.

США, зокрема, ввели ембарго на імпорт російських енергоресурсів – нафти й газу. Під американські санкції потрапили російські посадовці й військові. Також під санкціями перебувають перші особи РФ – президент Володимир Путін, глава МЗС РФ Сергій Лавров і міністр оборони Сергій Шойгу. США заборонили імпорт російського золота, ввели санкції проти ФСБ РФ.

Єврокомісія 7 грудня презентувала дев'ятий пакет санкцій проти Росії через її повномасштабне воєнне вторгнення в Україну, Рада ЄС остаточно затвердила його 16 грудня.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого на РФ наклали понад 10 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – майже 13 тис. Тепер Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.