Країни Балтії домовилися пов'язати свої енергосистеми з ЄС через Польщу

Росія ніколи не відключала електроенергії країнам Балтії
Фото: EPA

Відключення Естонії, Латвії та Литви від російської мережі спочатку планували на 2025 рік, але його відклали через дискусії щодо точки підключення до європейської енергосистеми.

Естонія, Латвія і Литва підключать свої енергосистеми до мережі Європейського союзу через Польщу. Таким чином країни Балтії сподіваються зменшити енергетичну залежність від Росії. Про це заявив прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас, повідомляє Delfi.

"Естонія підтримує синхронізацію через Польщу, якщо проводити її через лінії передач у двох коридорах трас, що підтверджує і відповідне дослідження Європейської комісії. Альтернатива є завжди, і це – синхронізація з енергетичною системою країн Північної Європи", – сказав прем'єр-міністр.

Відключення від російської мережі спочатку планували на 2025 рік, але його відклали через дискусії щодо точки підключення до європейської енергосистеми – у Польщі чи Фінляндії (через підводний електрокабель). Зрештою, підключення через Польщу було визнано економічно доцільнішим, зазначає Reuters.

Росія ніколи не відключала електроенергії країнам Балтії й не погрожувала цього зробити, однак Литва розглядає факт енергетичної залежності від Росії як одну з головних національних небезпек.

Країни Балтії є членами ЄС і НАТО з 2004 року.