Країни Балтії виступили за введення нових санкцій проти Росії, хочуть покарати відповідальних за придушення протестів

23 січня у РФ на мітингах затримали понад 3 тис. осіб
Фото: ЕРА
Естонія, Латвія та Литва закликали негайно звільнити мирних демонстрантів, яких затримали на акціях протесту на підтримку опозиційного політика Олексія Навального в Росії.

Естонія, Латвія та Литва засудили масові затримання на акціях протесту на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Про це міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу повідомив у Twitter.

"Спільна заява міністрів закордонних справ Естонії, Латвії, Литви: Ми рішуче засуджуємо затримання мирних демонстрантів у Росії. Їх потрібно негайно звільнити. Всі ми в ЄС маємо рішуче вжити обмежувальних заходів щодо російських чиновників, відповідальних за арешти", – написав він.

23 січня по всій Росії проводили масові акції протесту на підтримку Навального. За оцінкою ЗМІ, мітинги відбулися більше ніж у 100 містах, тільки в Москві на Пушкінській площі зібралося понад 40 тис. осіб, затримали по всій країні більше ніж 3 тис. осіб. "Медуза" пише, що це наймасовіше затримання на акціях протесту за всю історію Росії.

Нові акції протесту анонсували на наступні вихідні.

Поліцейські застосовували силу до протестувальників, мітинги розганяли. У Санкт-Петербурзі 54-річна Маргарита Юдіна ввечері 23 січня підійшла до трьох силовиків, які вели затриманого на мітингу, і запитала: "Навіщо ви його схопили?" Поліцейський відповів: "Із проїжджої частини!" – і сильно штовхнув її ногою в живіт. Юдіна впала на асфальт і закричала, її госпіталізували.

Видання "ГОРДОН" стежило за подіями онлайн.

У серпні минулого року Навальному стало зле під час перельоту з Томська в Москву. Політика відправили на лікування до берлінської клініки "Шаріте". В його організмі знайшли отруту із групи "Новачок" – це підтвердили німецький урядлабораторії у Франції та Швеції, а також Організація із заборони хімічної зброї.

Навальний 18 днів пробув у комі, а 22 вересня його виписали із клініки.

Журналісти Bellingcat, The Insider, CNN та Der Spiegel провели розслідування і дійшли висновку, що політика отруїла група співробітників ФСБ. Опозиціонер заявив, що вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента Росії Володимира Путіна.

17 січня Навальний повернувся в Росію, де його відразу ж затримали у справі "Ів Роше". Ще 2014 року в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 роки умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному терміні. Він мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня пробув на лікуванні та реабілітації в Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.

18 січня Навального заарештували на 30 діб.