Країни НАТО мають бути готові, що війна в Україні буде довго, і продовжувати постачання зброї – Столтенберг

Столтенберг: У нас є політичне і моральне зобов'язання надавати суттєву підтримку Україні протягом тривалого часу. Стільки, скільки потрібно
Фото: nato.int
На країнах – членах НАТО лежить політичне і моральне зобов'язання не припиняти постачання оборонної допомоги Україні. Про це генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив 22 червня під час дискусії, організованої Politico.

У союзників є можливості продовжувати це постачання, наголосив він.

Столтенберг нагадав, що війна Росії проти України триває з 2014 року, а в лютому 2022-го розпочалася ескалація та повномасштабне вторгнення.

Відповідаючи на запитання журналіста, він сказав, що НАТО готовий продовжувати постачання зброї Україні на нинішньому рівні "стільки, скільки потрібно". На його думку, союзникам потрібно бути готовими, що війна триватиме довго.

"І в цьому весь мій посил – ми маємо бути готові до довгого шляху. Я не можу точно сказати, скільки триватиме ця війна. Але я просто говорю особам, які ухвалюють рішення у столицях країн НАТО, у парламенті, громадській думці, що у нас є політичне і моральне зобов'язання надавати суттєву підтримку протягом тривалого часу. Стільки, скільки потрібно. Почасти тому, що коли ми почали надавати підтримку, ми фактично взяли на себе певну відповідальність: не можна зупинятися в посередині цих зусиль, оскільки вони перебувають посередині війни", – заявив генсек НАТО.

Війна Росії проти України перетворюється на війну на виснаження, через що підтримка України з боку країн НАТО ще важливіша, наголосив він.

"І я абсолютно впевнений, що сигнал від союзників по НАТО буде таким: ми повинні продовжувати підтримку, постачати сучасну зброю, важку зброю, як це вже давно роблять союзники по НАТО, а також що НАТО має відігравати свою роль у наданні підтримки", – додав Столтенберг.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після масштабного воєнного вторгнення Росії в Україну країни Заходу збільшили постачання українським військовим летального озброєння та іншої оборонної продукції.

Україні потрібні ракетні системи залпового вогню, протикорабельні ракети, танки, броньовані машини, системи протиповітряної оборони та бойова авіація, говорив міністр закордонних справ країни Дмитро Кулеба 17 червня. "Нам потрібна зброя, яка доведе, що Захід дійсно прагне допомогти Україні перемогти, а не лише не програти", наголошував він.